Κλειδωμένες στο limit up βρίσκονται οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις κηδείες και τις σχετικές τελετές, «ελέω» covid και παρά τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών για σχεδόν μηδενικούς θανάτους από το νέο κύμα κορωνοϊού που χτυπά τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η μετοχή της κινεζικής Fu Shou Yuan κάνει ράλι, φτάνοντας την περασμένη Παρασκευή στα 7,04 δολάρια Χονγκ Κονγκ, έχοντας καταγράψει άλμα 80% μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Μάλιστα, η εταιρεία που διαχειρίζεται μια σειρά νεκροταφείων στην Κίνα, με βασικότερο όλων αυτό της Σαγκάης, μέσα σε 60 ημέρες καταφέρει να σβήσει τη «χασούρα» του έτους (κοντά στο -40%) και πλέον βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης κερδών της τάξης του 15%.

Σε τιμές χαβιαριού πωλούνται τα λεμόνια στην Κίνα

Όπως τονίζεται, στο ενδιάφερον για τη μετοχή της εταιρείας, που έχει κεφαλαιοποίηση 2 δισ. δολαρία, συμβάλλει η μεγάλη αύξηση των θανάτων που προέρχονται από την πανδημία. Επιπλέον, επισημαίνεται πως η μετοχή της Fu Shou Yuan βρισκόταν σε πτωτική τροχιά από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, κάτι που άλλαξε με την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να χαλαρώσει την πολιτική περί zero covid.

Η πορεία της μετοχής της Fu Shou Yuan

«Σαρώνουν» τα κρούσματα

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάσχεση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής», με φόντο την αυξανόμενη αγανάκτηση του πληθυσμού, τα κρούσματα στην Κίνα σημειώνουν έκρηξη και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων έχει αφεθεί στην τύχη του, τη στιγμή που τα αντιπυρετικά φάρμακα και τα σελφ τεστ παρουσιάζουν έλλειψη λόγω της εκθετικής αύξησης της ζήτησης.

Σε όλη τη χώρα, οι πόλεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των μολύνσεων που άδειασε τα ράφια των φαρμακείων και γέμισε τους νοσοκομειακούς θαλάμους, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια προφανή συμφόρηση στα αποτεφρωτήρια.

Όμως το τέλος της υποχρεωτικής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη και αδύνατο τον υπολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ οι αρχές άλλαξαν μεθοδολογία για την καταγραφή των μολύνσεων. Στο εξής μόνο τα πρόσωπα, ο θάνατος των οποίων αποδίδεται άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19, περιλαμβάνονται στις στατιστικές. Πρόκειται για μια μεθοδολογία που έχει στόχο, σύμφωνα με ειδικούς, να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών που αποδίδεται στην πανδημία.

Όμως στην πόλη Τσινγκντάο, στην ανατολική Κίνα, ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, που τελεί υπό τη διαχείριση του Κομμουνιστικού Κόμματος, επικαλέσθηκε χθες, Παρασκευή, τον δημοτικό υπεύθυνο για την υγεία, σύμφωνα με τον οποίο αυτή η πόλη-λιμάνι καταγράφει «από 490.000 έως 530.000» νέα κρούσματα την ημέρα.

Αυτή η πόλη των περίπου 10 εκατ. κατοίκων βρίσκεται «σε περίοδο ταχείας μετάδοσης, πριν πλησιάσει σε μια κορύφωση», δήλωσε ο Μπο Τάο, σύμφωνα με το άρθρο, προσθέτοντας πως το ποσοστό των μολύνσεων αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή