Μεγαλύτερο του προβλεπόμενου 2% του ΑΕΠ ενδέχεται να είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη Ρωσία, καθώς η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντόν Σιλουάνοφ, περιγράφοντας ένα ακόμη δημοσιονομικό εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κρεμλίνο, καθώς δαπανά ήδη υπέρογκα ποσά για την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Πετρέλαιο: Κατρακυλούν οι εξαγωγές της Ρωσίας μέσω Βαλτικής μετά από πλαφόν και εμπάργκο

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία δήλωσε ότι η επιβολή πλαφόν στο αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5% – 7% στις αρχές του 2023.

Ενέργεια και έλλειμμα

«Είναι δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα; Είναι πιθανό, εάν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προγραμματισμένα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί», δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους σε σχόλια που εγκρίθηκαν προς δημοσίευση την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανή η μείωση του όγκου των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων, καθώς ορισμένες χώρες αποφεύγουν τη Ρωσία ενώ η Μόσχα επιδιώκει να ανοιχθεί σε νέες αγορές, μια διαδικασία από την έκβαση της οποίας θα καθοριστεί το ύψος των εσόδων της χώρας.

«(Το ανώτατο όριο τιμών) είναι σημαντικό στο βαθμό που σε εκείνες τις χώρες που έχουν θέσει το ανώτατο όριο, δεν θα υπάρχουν προμήθειες», δήλωσε ο Σιλουάνοφ. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και άλλες χώρες. Ναι, τα logistics (μεταφορικό κόστος) θα αυξηθούν. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική εκπτώσεων ενδέχεται να αλλάξει.»

Σε περίπτωση που οι όγκοι συρρικνωθούν, ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δύο πηγές πρόσθετης χρηματοδότησης: το Ταμείο Εθνικού Πλούτου (NWF), το οποίο συσσωρεύει κρατικά αποθέματα, και τα δάνεια.

Δάνεια

Η Μόσχα κατάφερε να δανειστεί μεγάλα ποσά αυτό το τρίμηνο, μετά από αρκετούς άγονους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή στην Ουκρανία. Όσο για το Ταμείο Εθνικού Πλούτου, η χώρα αναμένει να χρησιμοποιήσει λίγο πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (29,24 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, καθώς οι συνολικές δαπάνες ξεπερνούν τα 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

«Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και απαιτείται μεγάλος όγκος πόρων για τη στήριξη των οικογενειών», δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή