Ο ΟΠΕΚ+ επέκρινε το «απαράδεκτο» στοίχημα της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα καρτέλ αγοραστών ενέργειας εισάγοντας ανώτατα όρια τιμών, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο TASS, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αυτού του είδους η παρέμβαση οδηγεί σε ανισορροπίες στην αγορά.

«Οι συνάδελφοί μας στον ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη πει ότι αυτό είναι απαράδεκτο για την αγορά. Όταν οι καταναλωτές αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην οικονομία της αγοράς, αυτό οδηγεί μόνο σε ανισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να διατηρούν τη συνοχή και οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες απλώς λειτουργούν για την ενίσχυση της.

«Η συνοχή ήταν και εξακολουθεί να υπάρχει. Βασίζεται στην κατανόηση του τι συμβαίνει στην αγορά. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες και ένας από αυτούς είναι οι κυρώσεις», τόνισε.

Πετρέλαιο: Κατρακυλούν οι εξαγωγές της Ρωσίας μέσω Βαλτικής μετά από πλαφόν και εμπάργκο

Για την Ευρώπη

Ειδικότερα για την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει την παροχή ρωσικού αργού πετρελαίου όταν γίνει αισθητή η πλήρης επίδραση των εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

«Η Ευρώπη ήταν μια βασική αγορά για την πώληση των πετρελαϊκών προϊόντων μας. Ας περιμένουμε να δούμε ποιες αποφάσεις θα πάρουν μακροπρόθεσμα. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να υποκαταστήσει τα καύσιμα μας», είπε ο Νόβακ, προσθέτοντας ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ζητήσουν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

«Πιθανώς, θα καταφύγουν σε εξαιρέσεις, όπως ήταν με το πετρέλαιο, όταν οι περιορισμοί δεν ίσχυαν για τις προμήθειες αγωγών, τα διυλιστήρια στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Ακόμη και η Γερμανία και η Πολωνία, που δήλωσαν την άρνησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, υπέβαλαν αίτηση για το 2023», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το TASS.

Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια