Μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει επιδοθεί στην ανεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης της οικονομίας της. Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε σύμμαχο την Κίνα, καθώς ήταν (όπως και η Ινδία) η χώρα που αύξησε κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Δύση γύριζε την πλάτη του σε αυτό. Αν ισχύει η ρήση «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», τότε η Ρωσία έχει βρει στην Κίνα το απάγκιο για να προσπερνάει τις φουρτούνες από τις δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, η Μόσχα σχεδιάζει για το επόμενο έτος να αγοράσει κινεζικό γιουάν με την προϋπόθεση ότι τα έσοδά της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι εντός των προβλέψεων. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα κάνει ένα σημαντικό βήμα «αποδολαριοποίησης» της οικονομίας της, όπως και απεξάρτησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης.

Με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει χάσει την πρόσβαση όπως και τη χρήση του ευρώ και του δολαρίου κι έτσι το κινεζικό γιουάν την επαναφέρει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με πλάγιο τρόπο. Κάνοντας χρήση του γιουάν οι συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις. Από την έναρξη του πολέμου, δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων είναι παγωμένα.

Στο μεταξύ, ήδη οι ημερήσιες συναλλαγές ρούβλι-γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υποσκελίζουν αυτές σε ρούβλι και δολάριο, μια τάση που αναμένεται όχι μόνο να συνεχισθεί αλλά και να ενισχυθεί το 2023. Μόνο το Νοέμβριο, οι συναλλαγές με γιουάν αναλογούσαν στο 48% των συνολικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, από λιγότερο από 1% στις αρχές του έτους.

Πετρέλαιο: Η Ρωσία «μελετά» την απάντησή της στο πλαφόν

Από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει σταματήσει να επεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, Ωστόσο αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τάξεως των 8 τρισ. ρουβλιών, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει στις αγορές συναλλάγματος. Όπως τονίζει η μία πηγή, η κεντρική τράπεζα δεν αγοράζει επί του παρόντος γιουάν καθώς η κυβέρνηση κάνει χρήση των εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως αν τα έσοδα τον επόμενο χρόνο υπερβούν τα 8 τρισ. δολάρια τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αγορές του κινεζικού νομίσματος.

Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του οποίου στόχος είναι η αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που υπερβαίνουν τα 8 τρισ. δολάρια θα κατευθύνονται στο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοβ, το επίπεδο αυτό των εσόδων (8 τρισ. δολάρια) επιτυγχάνεται με μια μέση τιμή του πετρελαίου στα 62 με 63 δολάρια το βαρέλι.

Η Μόσχα για χρόνια προχωρούσε με συντηρητικούς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο φέτος αναμένεται να έχει έλλειμμα της τάξεως του 2%, καθώς οι δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβαρύνουν την οικονομία της. Για το 2023 το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα της τάξεως των 900 δισ. ρουβλιών από τους υδρογονάνθρακες, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί υπό το πρίσμα των κυρώσεων.

Φιλικές χώρες

Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επιστροφή της Μόσχας στις αγορές συναλλάγματος θα είναι σε γιουάν. «Έχουμε αρκετά νομίσματα που είναι φιλικά προς εμάς. Στα χρηματιστήρια το κινεζικό γιουάν είναι το πιο εμπορεύσιμο νόμισμα, είναι το πιο φιλικό νόμισμα έως τώρα», αναφέρει. Σημειώνεται ότι η Ρωσία χαρακτηρίζει χώρες ως φιλικές εκείνες που δεν έχουν υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις.

Στις αρχές του έτους το γιουάν αναλογούσε στο 17,1% των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπουλίνα χαρακτήρισε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας της σε γιουάν και χρυσό επαρκή.

Για το 2023, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει προγραμματίσει να επεκτείνει το εύρος των εργαλείων που θα προσφέρει σε γιουάν, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γιούρι Ντενίσοφ, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν κινδύνους με γιουάν και θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα σε κινεζικό νόμισμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές