Μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει επιδοθεί στην ανεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης της οικονομίας της. Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε σύμμαχο την Κίνα, καθώς ήταν (όπως και η Ινδία) η χώρα που αύξησε κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που η Δύση γύριζε την πλάτη του σε αυτό. Αν ισχύει η ρήση «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», τότε η Ρωσία έχει βρει στην Κίνα το απάγκιο για να προσπερνάει τις φουρτούνες από τις δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, η Μόσχα σχεδιάζει για το επόμενο έτος να αγοράσει κινεζικό γιουάν με την προϋπόθεση ότι τα έσοδά της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι εντός των προβλέψεων. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα κάνει ένα σημαντικό βήμα «αποδολαριοποίησης» της οικονομίας της, όπως και απεξάρτησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης.
Με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει χάσει την πρόσβαση όπως και τη χρήση του ευρώ και του δολαρίου κι έτσι το κινεζικό γιουάν την επαναφέρει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με πλάγιο τρόπο. Κάνοντας χρήση του γιουάν οι συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις. Από την έναρξη του πολέμου, δημόσια περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων είναι παγωμένα.
Στο μεταξύ, ήδη οι ημερήσιες συναλλαγές ρούβλι-γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υποσκελίζουν αυτές σε ρούβλι και δολάριο, μια τάση που αναμένεται όχι μόνο να συνεχισθεί αλλά και να ενισχυθεί το 2023. Μόνο το Νοέμβριο, οι συναλλαγές με γιουάν αναλογούσαν στο 48% των συνολικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, από λιγότερο από 1% στις αρχές του έτους.
Πετρέλαιο: Η Ρωσία «μελετά» την απάντησή της στο πλαφόν
Από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει σταματήσει να επεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, Ωστόσο αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τάξεως των 8 τρισ. ρουβλιών, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, τότε η Ρωσία θα επιστρέψει στις αγορές συναλλάγματος. Όπως τονίζει η μία πηγή, η κεντρική τράπεζα δεν αγοράζει επί του παρόντος γιουάν καθώς η κυβέρνηση κάνει χρήση των εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως αν τα έσοδα τον επόμενο χρόνο υπερβούν τα 8 τρισ. δολάρια τότε θα ανοίξει ο δρόμος για αγορές του κινεζικού νομίσματος.
Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του οποίου στόχος είναι η αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που υπερβαίνουν τα 8 τρισ. δολάρια θα κατευθύνονται στο Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοβ, το επίπεδο αυτό των εσόδων (8 τρισ. δολάρια) επιτυγχάνεται με μια μέση τιμή του πετρελαίου στα 62 με 63 δολάρια το βαρέλι.
Η Μόσχα για χρόνια προχωρούσε με συντηρητικούς πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο φέτος αναμένεται να έχει έλλειμμα της τάξεως του 2%, καθώς οι δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβαρύνουν την οικονομία της. Για το 2023 το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα της τάξεως των 900 δισ. ρουβλιών από τους υδρογονάνθρακες, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί υπό το πρίσμα των κυρώσεων.
Φιλικές χώρες
Ανώτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επιστροφή της Μόσχας στις αγορές συναλλάγματος θα είναι σε γιουάν. «Έχουμε αρκετά νομίσματα που είναι φιλικά προς εμάς. Στα χρηματιστήρια το κινεζικό γιουάν είναι το πιο εμπορεύσιμο νόμισμα, είναι το πιο φιλικό νόμισμα έως τώρα», αναφέρει. Σημειώνεται ότι η Ρωσία χαρακτηρίζει χώρες ως φιλικές εκείνες που δεν έχουν υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις.
Στις αρχές του έτους το γιουάν αναλογούσε στο 17,1% των συναλλαγματικών διαθέσιμων της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπουλίνα χαρακτήρισε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας της σε γιουάν και χρυσό επαρκή.
Για το 2023, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει προγραμματίσει να επεκτείνει το εύρος των εργαλείων που θα προσφέρει σε γιουάν, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γιούρι Ντενίσοφ, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν κινδύνους με γιουάν και θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα σε κινεζικό νόμισμα.
Latest News
Μαζική φυγή επιχειρήσεων από το χρηματιστήριο του Λονδίνου - Όλες οι ελπίδες στη Shein
Η κύρια αγορά έχει καταγράψει τις λιγότερες εισαγωγές τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς η Νέα Υόρκη παίρνει τη λάμψη της
Μεγάλες αλλαγές στον Nasdaq-100 - Τα 3 νέα «αστέρια» και οι 3 αποχωρήσεις
Ο δείκτης Nasdaq-100 αποτελείται από 100 εκ των κορυφαίων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Nasdaq
H πρώτη «αρκούδα» του 2025 στη Wall Street - Τι εκτιμά στρατηγικός σύμβουλος
Τι προβλέπει ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Stifel, Μπάρι Μπάνιστερ, το νέο έτος και τις αγορές
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%