Την ανιούσα τραβούν οι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος, καθώς θα αρχίσει να εφαρμόζεται «ψαλιδισμένη» η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν αναμένονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο έχουν χώρο στις δεξαμενές τους, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εκμεταλλευτούν την υψηλή επιδότηση που ισχύει μέχρι τις 31/12 ή αν θα περιμένουν την αλλαγή του χρόνου.

Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν μέση τιμή 1,126 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στην Θεσσαλονίκη, ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης έχει τιμή 1,104 ευρώ το λίτρο και 1,106 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Ακόμα και εάν οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου μείνουν αμετάβλητες, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» 10 λεπτών στις τιμές από την Πρωτοχρονιά δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλωστε ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει.

Επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτή θα είναι η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία, με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Βάσει υπουργικής απόφασης όσα φυσικά πρόσωπα δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να την υποβάλουν μέχρι και την 13η Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία