Ο φετινός χειμώνας τόσο για τη Γαλλία όσο και για τη Γερμανία είναι δύσκολος ειδικά λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μία απο τις μεγαλύτερες ανησυχίες και των δύο χωρών είναι το κατά πόσο θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, καθώς επίσης και αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Οι δύο χώρες ωστόσο ακολουθούν διαφορετική πορεία στον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Τα προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να επισπεύσει τις εργασίες δημιουργίας νέων σταθμών, αλλά και επαναφοράς παλαιότερων πυρηνικών σταθμών. Τι μπορούν οι Γερμανοί να μάθουν από τους Γάλλους;

Η προτεραιότητα που έχει θέσει η Γαλλία για την πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί επί του παρόντος επιλογή για τη Γερμανία, όπου μέχρι στιγμής τηρείται η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται μια «αναγέννηση της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας» στη χώρα. Θα κατασκευαστούν έξι νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατασκευής οκτώ επιπλέον σταθμών. Αρκετοί από τους 56 υπάρχοντες αντιδραστήρες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ οι μισοί  αντιδραστήρες έχουν κλείσει – άλλοι για συντήρηση ρουτίνας και κάποιοι άλλοι εξαιτίας της διάβρωσης τους.

Εσκασε η «βόμβα» – Προ των πυλών ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία – Τι ανακοίνωσε η Gazprom

Πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς στη Γαλλία

Όσον αφορά την κατασκευή του νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του EDF στη Φλαμανβίλ που ξεκίνησε το 2007, ανακοινώθηκε νέα καθυστέρηση με επιπλέον κόστος. Αν και η Γαλλία υστερεί έναντι της Γερμανίας στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο πρόεδρος Μακρόν θεωρεί πως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ο δεύτερος πυλώνας του ενεργειακού εφοδιασμού και εστιάζει στην επέκταση τους.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030 και μέχρι το 2050 να αυξηθεί περαιτέρω. Όπως και στη Γερμανία όμως, τα νέα αυτά έργα απαιτούν πολύ χρόνο. Προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δύο φορές πιο γρήγορα, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προσαρμόσει τους νόμους, αποτελώντας ίσως πρότυπο για άλλες χώρες; Προκειμένου να βρει τον απαραίτητο χώρο για την εγκατάσταση του εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Γαλλία βασίζεται στη δημιουργικότητα. Οι στέγες μεγάλων σούπερ μάρκετ έχουν ήδη συζητηθεί ως βάση εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων. Επίσης προβλέπεται και η χρήση περιοχών κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και των εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων για το σκοπό αυτό.

Όσον αφορά την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, με εξαίρεση έναν εφεδρικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί θα πρέπει να κλείσουν. Λόγω της έλλειψης ρεύματος, ωστόσο, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής «Emile Huchet», ο οποίος ήταν ο προτελευταίος που σταμάτησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο, επανενεργοποιήθηκε τον χειμώνα και προς το παρόν παραμένει σε λειτουργία.

Πλαφόν στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο από τη Ρωσία παίζει δευτερεύοντα ρόλο για τη Γαλλία. Ωστόσο, η χώρα, όπως και η Γερμανία, βασίζεται όλο και περισσότερο στην εισαγωγή υγραερίου, η οποία έχει ήδη αυξηθεί πάρα πολύ. Τα σχέδια για την δημιουργία ενός τερματικού σταθμού LNG κοντά στη Μασσαλία επεκτείνονται για την ώρα, ενώ σχεδιάζονται περισσότεροι σταθμοί στα βόρεια της χώρας κοντά στη Δουνκέρκη και τη Χάβρη. Επιπλέον, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ, εξασφαλίζοντας σημαντικά μερίδια του γιγαντιαίου έργου φυσικού αερίου του Κατάρ.

Στη Γαλλία, η απενεργοποίηση των λεβήτων ζεστού νερού τις ώρες με την υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος έχει αναδειχθεί σε επιτυχημένο μέτρο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εδώ και δυόμιση μήνες οι λέβητες 4,3 εκατομμυρίων πελατών δεν ζεσταίνουν το νερό μεταξύ 12 μ.μ. και 2 μ.μ. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή ζεστό νερό καθώς υπάρχει μεγάλη χωρητικότητα ζεστού νερού στο λέβητα. Στη συνέχεια το νέο νερό θερμαίνεται την επόμενη νύχτα μόνο όταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή. Αυτό γίνεται εφικτό από τον αυτόματο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας «Linky», ο οποίος όχι μόνο μεταδίδει δεδομένα κατανάλωσης, αλλά δέχεται και εντολές από μακριά.

Η Γαλλία, θέλοντας να ανακουφίσει τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση, αποφάσισε πως από το νέο έτος θα θέσει πλαφόν στα τιμολόγια του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, περιορίζοντας την αύξηση των τιμολογίων στο 15%. Ήδη εδώ και ένα χρόνο το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές ήταν πολύ περιορισμένο, λόγω του πλαφόν που εισήγαγε η γαλλική κυβέρνηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα η Γαλλία έχει συγκριτικά χαμηλό πληθωρισμό με άλλες χώρες, ο οποίος συμψηφίζεται με κρατικές δαπάνες δισεκατομμυρίων.

Μίκαελ Έβερς, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια