Ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex έχουν μειωθεί φέτος μετά από μια κορύφωση την άνοιξη, οι μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποδόσεις τους εξακολουθούν να αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το μυστήριο των χαμένων θέσεων εργασίας θέτει σε επιφυλακή τη Fed

Αποδόσεις που «ζαλίζουν»

Η επενδυτική απόδοση των ρολογιών Rolex ήταν υψηλότερη από τα ακίνητα, το χρηματιστήριο ή ακόμη και τον χρυσό σε μια περίοδο 10 ετών, από το 2011 έως το 2021, σύμφωνα με τον Paul Altieri, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Bob’s Watches, μιας διαδικτυακής αγοράς για τη μεταπώληση ρολογιών, με έμφαση στα Rolex.

Η μέση τιμή ενός μεταχειρισμένου ρολογιού Rolex αυξήθηκε από 5.000 δολάρια το 2011 σε περισσότερα από 13.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.

Η άνοδος των τιμών συνεχίστηκε μέχρι την άνοιξη του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά, δήλωσε ο Altieri. Η μέση τιμή παραγγελίας των Rolex στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μειώθηκε από 12.900 δολάρια τον Μάιο σε περίπου 11.000 δολάρι σήμερα.

Διόρθωση τιμών

Η διόρθωση των τιμών οφείλεται εν μέρει στον αρνητικό αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Paul Boutros, επικεφαλής ρολογιών στην Phillips Americas, συμφωνεί. «Η άνοδος των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια ήταν απλά πολύ μεγάλη και πολύ γρήγορη σε ένα επίπεδο που ήταν κατά κάποιο τρόπο μη βιώσιμο», ανέφερε. «Δεν υπήρχαν αρκετοί αγοραστές για να μπορέσουν να διατηρήσουν αυτά τα επίπεδα τιμών, οπότε οι τιμές έχουν πέσει πιθανώς περίπου 20% από την κορύφωσή τους».

Ο μέσος όρος των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex αυξήθηκε από 20.000 δολάρια στις αρχές του 2020 σε περισσότερα από 37.000 στα τέλη Μαρτίου. Η τιμή έπεσε σε περίπου 28.000 δολάρια σήμερα, σύμφωνα με το WatchCharts, το οποίο παρέχει ανάλυση της αγοράς μεταχειρισμένων ρολογιών βάσει δεδομένων.

Πάνω από τις αρχικές τιμές

Ωστόσο, τα μεταχειρισμένα Rolex εξακολουθούν να πωλούνται πάνω από τις αρχικές τιμές λιανικής τους στις δευτερογενείς αγορές. Ο κύριος λόγος είναι ότι «η ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά», σύμφωνα με τον Altieri.

Η Rolex παράγει περίπου ένα εκατομμύριο νέα ρολόγια κάθε χρόνο και δεν κατασκευάζει ρολόγια που έχει παράξει άλλες χρονιές, όπως το εμβληματικό Rolex Daytona του 1969. Εν τω μεταξύ, «τα ρολόγια Rolex, ή τα ρολόγια πολυτελείας γενικά, ήταν φανταστικές επενδύσεις και όλο και περισσότεροι λάτρεις των ρολογιών και συλλέκτες αγκαλιάζουν αυτή τη συλλεκτική κατηγορία», ανέφερε ο Altieri.

Η ελβετική εταιρεία έχει αναπτύξει πρόσφατα την επιχείρηση μεταχειρισμένων ρολογιών, η οποία θα πιστοποιεί τα ρολόγια που είναι τουλάχιστον τριών ετών. Είναι μια θετική είδηση δεδομένου του πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η αγορά των μεταχειρισμένων και των vintage», σύμφωνα με τον Altieri.

Η Phillips, από την άλλη πλευρά, δεν εμπορεύεται τα ρολόγια ως επενδύσεις, αν και ορισμένα συλλεκτικά ρολόγια έχουν αποδείξει ότι η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε ο Boutros.

«Τα ρολόγια είναι ένα προϊόν πάθους. Αν αυξηθεί η αξία τους, θεωρήστε το ως μπόνους. Αλλά σε περίπτωση που η αξία πέσει, εξακολουθείτε να έχετε κάτι που αγαπάτε», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News