Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες Πέμπτη τον νόμο για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, που προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους 1,7 τρισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων 45 δισεκ. για την Ουκρανία.

Ο Δημοκρατικός, σε διακοπές στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, μεταφόρτωσε στο Twitter φωτογραφία που τον απαθανατίζει καθώς υπογράφει το κείμενο, το οποίο εγγυάται τη χρηματοδότηση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους —των δυνάμεων επιβολής της τάξης, των ενόπλων δυνάμεων, της διπλωματίας, των φορέων που ασκούν οικονομική πολιτική…— ως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Κίνητρα έως 40.000 δολάρια για την αγορά ηλεκτρικών φορτηγών

Ο προϋπολογισμός αυτός «θα επενδύσει στην ιατρική έρευνα, στην ασφάλεια, στην περίθαλψη των βετεράνων», στη βοήθεια έπειτα από φυσικές καταστροφές και σε προγράμματα κατά της βίας κατά των γυναικών, σχολίασε.

Ακόμη, θα εγγυηθεί τη χορήγηση «κρίσιμης βοήθειας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Το κείμενο εξασφάλισε την υποστήριξη ορισμένων Ρεπουμπλικάνων, κάτι που επέτρεψε την εύκολη έγκρισή του και προσέφερε στον πρόεδρο μια νομοθετική επιτυχία καθώς οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη χρονιά της θητείας του κι αναμένεται να ζυγίσει εάν θα θέσει, ή όχι, υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας 45 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα για να ζητήσει να αυξηθεί η αμερικανική βοήθεια.

Συμπεριλαμβάνει επίσης τροπολογία νόμου του 19ου αιώνα ώστε να ορίζεται ρητώς ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να επεμβαίνει για να ανατρέψει την τυπική επικύρωση εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιοποίησε ασάφειες στο προηγούμενο κείμενο για να ισχυριστεί πως ο Μάικ Πενς, ο πρώην αντιπρόεδρός του, μπορούσε να σταματήσει την ανάδειξη στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν μετά την εκλογή του, που ο ρεπουμπλικάνος τότε απερχόμενος πρόεδρος δεν αναγνώρισε· επρόκειτο για ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή