Από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 έως τη γεωπολιτική κρίση του 2022, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενήργησε και σχεδίασε, με τους ταχύτερους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη, μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μπορεί τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην ήταν τα ταχύτερα αλλά η χώρα μας, με επιμονή, προγραμματισμό και σθένος έδωσε θυελλώδεις μάχες και  κατόρθωσε στις 19 Δεκεμβρίου να περάσει μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με την ψήφιση του Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Σε εθνικό επίπεδο, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης διοχετεύσαμε στις επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου περισσότερα από 8 δισ. ευρώ και συμβάλλαμε αισθητά στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Το μεγαλύτερο μέρους του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που υιοθετήθηκε και από την Ευρώπη, και έχει συνεισφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, πάνω από 3,2 δισ. ευρώ.

Η στρατηγική μας όμως, παρόλες τις αντιξοότητες, παραμένει συνεπής και ξεκάθαρη. Συνεχίζουμε και το 2023 να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση, διαφοροποιούμε τις πηγές ενέργειας, υλοποιούμε κρίσιμες υποδομές, εμβαθύνουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και θωρακίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αξιοποιώντας το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό μετατρέπουμε την Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ενέργειας, τετραπλασιάζουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ συγκριτικά με 4 χρόνια πριν και υπερδιπλασιάζουμε τις διασυνοριακές μας διασυνδέσεις.

Ταυτόχρονα, για την βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας  αυξάνουμε διαρκώς  τις πράσινες δράσεις. Από την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών έως την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (φωτοβολταϊκά στέγης, μπαταρίες, αντλίες θερμότητας, ηλιακοί θερμοσίφωνες) έως τις αστικές αναπλάσεις, τους ποδηλατόδρομους και τη μικροκινητικότητα.

Επίσης για να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία, και διαβλέποντας ότι η Ευρώπη ενδέχεται πλέον να χρειαστεί έως και τουλάχιστον  200 bcm φυσικού αερίου έως το 2040 επιταχύνουμε τις έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Ενώ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ενεργειακή μας ασφάλεια, παρατείναμε τις άδειες 3 λιγνιτικών σταθμών έως το 2025. Παρά την ετοιμότητά μας για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής, εφόσον χρειαστεί παραμένοντας όμως σταθεροί στους κλιματικούς μας στόχους.

Δηλαδή πρασινίζουμε το ενεργειακό μας μίγμα ταχύτερα από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

  • Το μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πλησιάζει το 40%, προσεγγίζοντας τις 20 ΤWh, και θα ανέλθει στο 80% έως το 2030. Aπλοποιήσαμε όλα τα στάδια αδειοδότησης των ΑΠΕ .Συγχρόνως, παρακολουθούμε απαρέγκλιτα τη ρευστότητα του ΕΛΑΠΕ και προχωρήσαμε ήδη σε ένεση ρευστότητας 100 εκατ.
  • Για να πετύχουμε 28 GW ΑΠΕ έως το 2030, δρομολογήσαμε επενδύσεις, που θα ανέλθουν στα 10 δις ευρώ έως το 2030. Όπως η εκκίνηση της 4ης φάσης των Κυκλάδων, η πόντιση του καλωδίου της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης και η ολοκλήρωση του κομβικού δυτικού διαδρόμου της Πελοποννήσου,
  • Διευρύνουμε τη συμμετοχή όλων, στην πράσινη ενέργεια, με 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης .
  • Έχοντας θεσπίσει το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση, οργανώνουμε τις πρώτους διαγωνισμούς στους προσεχείς μήνες. Αντίστοιχα, έχοντας προσδιορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, προχωρούν γρήγορα οι περιβαλλοντικές μελέτες, για να υποδείξουμε τις πρώτες θαλάσσιες περιοχές το 2023.
  • Έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα μίγμα από δράσεις εξοικονόμησης, με στόχο τις 3 TWh, καθώς και πρόσθετα κίνητρα, έχουμε ήδη επιτύχει αξιοσημείωτη μείωση της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης, έως 13%, σε μηνιαία βάση, συγκριτικά με το 2021. Μεγάλης σημασίας είναι και η υποχώρηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που ανέρχεται στο 35%, σωρευτικά από τον Αύγουστο, και στο 18% από την αρχή του έτους.
  • Η Ελλάδα εξάγει φέτος 2.5 bcm φυσικού αερίου (έναντι 0.7 bcm το 2021) Αντίστοιχα, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια
  • Τριπλασιάζουμε τις υποδομές αεριοποίησης φυσικού αερίου, με τη δυναμική να ανέλθουν στα 20 bcm στα επόμενα δύο χρόνια. Ο αριθμός των εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα αγγίζει φέτος τις 80 έναντι 39 πέρυσι, ενώ η πλωτή δεξαμενή που έχει προστεθεί σε χρόνο ρεκόρ, διενεργεί ήδη τη δεύτερη εκφόρτωση.

Μην ξεχνάμε και τις εμβληματικές υποδομές τις οποίες δημιουργήσαμε: Ο αγωγός IGB με τη Βουλγαρία, που θέσαμε σε εμπορική λειτουργία τον Οκτώβριο, εμφανίζει ήδη τον Δεκέμβριο, διπλάσιες ποσότητες συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Η επέκταση του IGB από τα 3 στα 5 bcm, που δρομολογείται ταχύτατα, η ολοκλήρωση του FSRU Αλεξανδρούπολης στα τέλη του 2023, αλλά και ο νέος αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία που σύντομα τίθεται σε τροχιά κατασκευής, θα απογειώσουν το εξαγωγικό προφίλ της χώρας μας, σε μια Βαλκανική αγορά με αλματώδη ζήτηση φυσικού αερίου. Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούμε δυναμικά την ανάστροφη ροή στον αγωγό Trans-balkan αλλά και την επέκταση του αγωγού TAP.

Αλλά και τις Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις που πετύχαμε: Την ολοκλήρωση της νέας διασύνδεσης με την Βουλγαρία στις αρχές του 2023, την εξέλιξη του τεχνικού σχεδιασμού για νέες διασυνδέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, τη συμμετοχή μας στον Euroasian Interconnector, που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου φτάνοντας έως το Ισραήλ, και την εμβληματική πράσινη διασύνδεση 3 GW με την Αίγυπτο.  Επιπλέον  διαβλέποντας και τις μελλοντικές προοπτικές έχουμε ήδη προτείνει μια απευθείας πράσινη διασύνδεση έως την Αυστρία και την Γερμανία.

Ενώ τέλος έχουμε στραφεί προς τα ανανεώσιμα καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Τι σχεδιάζουμε για το 2023

  • Εντάξαμε επιπλέον 148 χιλ. ωφελούμενους στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με κόστος 136,6 εκατ. ευρώ.
  • Εκκινούμε άμεσα το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» με στόχο τα ηλεκτρικά ταξί που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας να φτάσουν τα 2.500 και το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.
  • Προκηρύσσουμε εντός του χειμώνα πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ηλιακών θερμοσιφωνών.
  • Μετά την προδημοσίευση των οδηγών, θα ξεκινήσει το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», ύψους 200 εκατ. ευρώ και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».

Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που θα μας δίνεται ώστε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη και ειδικά στους ποιο ευάλωτους  χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από τον προϋπολογισμό της χώρας.

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion