Μπορεί να έμεινε ο τζίρος κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ, αλλά η πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους στο χρηματιστήριο Αθηνών έδωσε το μήνυμα ότι οι αγοραστικές δυνάμεις παραμένουν ενεργές και περιμένουν ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον. Έτσι, σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 936,15 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μόλις στα 19,2 εκατ. ευρώ, καθώς οι περισσότερες αγορές ήταν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Γιορτινή αύρα στην πρώτη συνεδρίαση για το 2023

Η επιβεβαίωση της διάσπασης των 930 μονάδων οδηγεί πλέον στην πολύ σημαντική ζώνη των 950+ μονάδων. Μια ζώνη που ήταν και το μετεκλογικό υψηλό του 2019 με την πανδημική κρίση να ακολουθεί. Μετά από περίπου 3 χρόνια η αγορά βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα χωρίς, παρόλα αυτά να είναι ίδια και τα δεδομένα.

Πλέον η ζώνη των 950 μονάδων είναι επόμενο επίπεδο αντίστασης, ενώ οι 926 είναι η κοντινή στήριξη, η διάσπαση του οποίου μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τις 912 μονάδες. Αν οι αγορές αποφασίσουν να δουν έστω και ένα μίνι January Effect τότε η ελληνική αγορά είναι ικανή να κάνει την διαφορά. Σε διαφορετική περίπτωση αν χαθούν οι 900 μονάδες, τότε μπορεί να δούμε και πάλι την αγορά σε μία χρονική περισσότερο ταλαιπωρία.

Η πραγματική δομικασία στις επόμενες ημέρες

Η πραγματική δοκιμασία πάντως της αγοράς αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όταν σταδιακά θα επανέρχονται στην κανονικότητα όλες οι αγορές του πλανήτη και θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι στρατηγικές της νέας χρονιάς. Ήδη έχουν υπάρξει κάποια δείγματα επιφυλακτικότητας, ωστόσο εκεί που συμφωνούν πολλοί αναλυτές είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι καλύτερο από το πρώτο.

Πάντως, εκτός των εγχώριων τεχνικών σημείων, η αγορά είναι δύσκολο να αυτονομηθεί εντελώς από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εισέρχονται στο 2023 εν μέσω χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το ενεργειακό πρόβλημα διατηρείται, ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τις κεντρικές τράπεζες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ η πανδημία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Σε επίπεδο τίτλων, οι Βιοχάλκο, Alpha Bank, Aegean και Quest ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ ισχυρή ήταν και η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Titan, Eurobank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ. Ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Autohellas, Motor Oil και Πειραιώς, ενώ πτωτικά οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Μυτιληναίος. Ο Ελλάκτωρ έχασε 2,51%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών