Ύποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου σε μια συνεδρίαση με μεταπτώσεις, υπό το βάρος των αδύναμων στοιχείων για τη ζήτηση στην Κίνα, τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και την ισχυροποίηση του δολαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 1,07 δολάρια ή 1,25% στα 84,84 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,15 δολάρια ή 1,43% στα 79,11 δολάρια, έχοντας χάσει πάνω από 2 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Χρυσός: Υψηλό 6 μηνών-Αισιοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση

«Το Brent και το WTI έχουν ανακάμψει σχεδόν 15% από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς οι traders συνεχίζουν να προεξοφλουν την ισχυρότερη κινεζική ζήτηση», εξηγεί στο Reuters ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA. «Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες θα παραμείνουν εξαιρετικά ευμετάβλητες».

Κίνα και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η κινεζική κυβέρνηση αύξησε τα ποσοστά εξαγωγών για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου στην πρώτη παρτίδα για το 2023. Οι έμποροι απέδωσαν την αύξηση στις προσδοκίες για χαμηλή εγχώρια ζήτηση, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο συνεχίζει να μάχεται με την πανδημία. Επιπλέον, η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Δίνοντας μια ακόμα γκρίζα πινελιά στις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα – οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης – επιβραδύνονται ταυτόχρονα, καθιστώντας το 2023 δυσκολότερο από το 2022 για την παγκόσμια οικονομία.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού δέχονται επίσης πιέσεις από το ισχυρότερο δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό σε κατόχους ξένων νομισμάτων.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η Commerzbank δήλωσε ότι αναμένει ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές θα διαδραματίσουν «πολύ πιο σημαντικό ρόλο» στις εξελίξεις των τιμών του πετρελαίου από ό,τι οι αποφάσεις παραγωγής που λαμβάνονται από τον ΟΠΕΚ+.

Η τράπεζα αναμένει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης «σε βασικούς οικονομικούς τομείς» που θα ωθήσουν το Brent ξανά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να συμβεί από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές