Θετικά αρχίζουν τη νέα χρονιά οι αμερικανικοί δείκτες, χωρίς όμως να λείπει η επιφυλακτικότητα σε μία περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,32% στις 33.253 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,62% στις 3.863 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,96% στις 10.567 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Παλεύουν με το πρόσημο – Κέρδη στο Λονδίνο

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Tesla υποχωρούν περισσότερο από 4%, αφού τα στοιχεία από τις παραδόσεις οχημάτων του τέταρτου τριμήνου ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων παρέδωσε 405.278 αυτοκίνητα το τέταρτο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 427.000 παραδόσεις.

Το μισογεμάτο ποτήρι

Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιδείξει αντοχές στην άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα ζητήματα που επιβάρυναν τις αγορές το 2022 θα υποχωρήσουν. Αν και υπάρχουν φόβοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, είναι επίσης πιθανό να οδηγήσουν σε παύση των αυξήσεων των επιτοκίων ή σε στροφή προς τη μείωση των επιτοκίων στο δεύτερο μισό του έτους, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις μετοχές.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε “το ποτήρι μισογεμάτο”, καθώς το τέλος της περιόδου “ελεύθερου χρήματος” και η υπερδιέγερση της οικονομίας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να έρθουν καλύτερες στιγμές τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων στο νέο έτος”, έγραψε ο John Stoltzfus, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Oppenheimer.

Η ιστορία δείχνει επίσης ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τείνει να ανακάμπτει μετά από μία χρονιά πτώσης. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 έχει, κατά μέσο όρο, ανακάμψει κατά 15% το επόμενο έτος μετά από ένα έτος όπου έχασε περισσότερο από 1%. Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν το 2022 με τις χειρότερες ετήσιες απώλειες από το 2008, διακόπτοντας ένα τριετές σερί κερδών. Ο Dow έκλεισε το έτος με πτώση περίπου 8,8% και 10,3% από το υψηλό 52 εβδομάδων. Ο S&P 500 έχασε 19,4% για το έτος και βρίσκεται περισσότερο από 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 33,1% πέρυσι.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις επιδόσεις της αγοράς το 2023 ενδέχεται να απαντηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Για το νέο έτος, υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο συναίνεσης μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών της Wall Street όσον αφορά τις προοπτικές τους για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κοινή άποψη είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα έχει κακές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο και πιθανώς το δεύτερο, χαράσσοντας ένα νέο χαμηλό πριν βελτιωθεί προς το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]