Με σημαντικά κέρδη αρχίζει τη νέα χρονιά ο βρετανικός FTSE 100, σήμερα, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να προσπαθούν να συντηρήσουν την τροχιά που έλαβαν χτες, την ώρα που η νευρικότητα έχει επανέλθει.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,04% στις 7.529 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,21% στις 14.098 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,02% στις 6.593 μονάδες.

«Ζυγίζουν» την Κίνα

Οι επενδυτές εστιάζουν στις αντιφατικές επιπτώσεις του ανοίγματος της Κίνας και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων COVID-19, καθώς και στις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη, δεδομένης της σημασίας αυτής της εξαγωγικής αγοράς για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής.

Στοιχεία από ιδιωτική έρευνα, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, επιβεβαίωσαν ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με τον δείκτη Caixin Manufacturing Purchasing Managers Index να διαμορφώνεται στο 49,0.

Παράλληλα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα – οι κύριοι κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης – επιβραδύνονται ταυτόχρονα, καθιστώντας το 2023 πιο δύσκολο από το 2022 για την παγκόσμια οικονομία.

Μάκρο

Περαιτέρω στοιχεία για την επιβράδυνση στην Ευρώπη αναμένονται σήμερα, με τα προγραμματισμένα στοιχεία για τη γερμανική ανεργία και τον πληθωρισμό για τον Δεκέμβριο, καθώς και τον PMI μεταποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές