Σε μία τεράστια επένδυση στο εμβληματικό επενδυτικό καταπίστευμα της Blackstone, προχωρά το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μια κίνηση που δείχνει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στο fund με περιουσιακά στοιχεία που φτάνουν τα 69 δισ. δολάρια, ύστερα από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων που το σημάδεψε την περασμένη χρονιά, γράφουν οι Financial Times.

Συγκεκριμένα, τo εκπαιδευτικό ίδρυμα με περιουσιακά στοιχεία άνω των 150 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4 δισ. δολάρια στην Blackstone Real Estate Income Trust. Μια επένδυση – «επικύρωση» του χαρτοφυλακίου και των αποδόσεών της, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone Stephen Schwarzman.

«Θεωρούμε ότι το BREIT είναι ένα από τα καλύτερα τοποθετημένα χαρτοφυλάκια ακινήτων μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται ένας από τους κορυφαίους επενδυτές ακινήτων στον κόσμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Jagdeep Singh Bachher, επικεφαλής επενδύσεων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Η πορεία των τιμών των κατοικιών σε 150 πόλεις ανά τον κόσμο σε ετήσια βάση [Πίνακας]

Το deal

Ουσιαστικά, η Blackstone θα εγγυηθεί μια ελάχιστη ετήσια απόδοση 11,25% για έξι χρόνια. Σε αντάλλαγμα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας συμφώνησε να «κλειδώσει» το κεφάλαιό του στο ταμείο μέχρι το 2028, πληρώνοντας παράλληλα υψηλότερα συνολικά τέλη εάν το επενδυτικό όχημα λειτουργήσει. Σημειώνεται πως άλλοι επενδυτές δεν θα επωφεληθούν από την ίδια ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, η Blackstone έθεσε περιορισμούς στις αναλήψεις από το επενδυτικό της κεφάλαιο στην αγορά ακινήτων ύψους 125 δισ.δολαρίων μετά από αύξηση των αιτημάτων για απόσυρση κεφαλαίων, εν μέσω φόβων για τη μακροπρόθεσμη ευρωστία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ.

Ο κολοσσός στον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ενέκρινε μόλις το 43% των αιτημάτων για απόσυρση κεφαλαίων στο BREIT το Νοέμβριο, σύμφωνα με σημειώσεις που εστάλησαν στους επενδυτές, ενώ η μετοχή της Blackstone υποχώρησε 8%.

Οι μετοχές αντιδρούν θετικά

Πλέον, μετά την ανακοίνωση για την επένδυση από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι μετοχές της Blackstone κατέγραψαν άνοδο πάνω από 3%, πρώτη φορά μετά την υποχώρηση πάνω από 40% τους τελευταίους 12 μήνες. «Θεωρούμε ότι το BREIT είναι ένα από τα καλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ακινήτων μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Singh και πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια ευκαιρία που έρχεται μόνο μέσω ισχυρής, αξιόπιστης συνεργασίας».

Σύμφωνα με την Blackstone, η επένδυση αυτή είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της μετόχους της. Μάλιστα, σε μια ανακοίνωση που απέστειλε στους επενδυτές του BREIT, η Blackstone χαρακτήρισε τη νέα επένδυση «νίκη» για τους υφιστάμενους μετόχους, επειδή θα αυξηθεί η «ευελιξία του ισολογισμού» και θα προστεθεί κεφάλαιο κατά τη διάρκεια μιας κατάλληλης περιόδου ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή