Η HIP, λένε οι πληροφορίες, είναι έτοιμη να δηλώσει παρούσα και στην Αθήνα.

Τελευταία φορά που ακούστηκε το όνομα της ήταν στα τέλη Ιουλίου, όταν άνοιξε το ανακαινισμένο Domes Aulūs Zante, παλαιότερα γνωστό ως Zante Beach, σε συνεργασία με την Domes Resorts & Reserves.

Η HIP ιδρύθηκε το 2015 από τους Alejandro Hernandez-Puértolas και Banco Sabadell ενώ το 2017 εξαγοράστηκε από τη Blackstone.

Aλλεπάλληλες εξαγορές οδήγησαν στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στα 65 ξενοδοχεία με 20.000 κλειδιά στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Με την τελευταία απόκτηση 6 ξενοδοχείων στην Ιταλία, το portfolio διευρύνθηκε σε 73 ξενοδοχεία και περίπου 21.000 κλειδιά.

Η HIP συνεργάζεται και με την Domes Resorts & Reserves της οικογένεια Σπανού, η οποία αποτελείται από το exclusive Domes of Elounda, Autograph Collection, το κοσμοπολίτικο adults-only Domes Noruz Chania, Autograph Collection, το θρυλικό adults-only Domes Miramare, a Luxury Collection Resort, Corfu και το bohemian luxury Domes Zeen, a Luxury Collection Resort, Chania.

Το καλοκαίρι του 2021 έκανε την έναρξή του το Domes of Corfu, Autograph Collection, ενώ η Domes Resorts & Reserves συνεχίζει τις επεκτατικές της δραστηριότητες μπαίνοντας στο χώρο της διεθνούς διαχείρισης ξενοδοχείων, με τη διαχείριση του εμβληματικού The Lake Spa Resort στην Πορτογαλία.

Η μείωση των ανέργων και οι διαφορές με την ΕΛΣΤΑΤ

Μείωση των ανέργων παρουσιάζει ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο του 2022 και είναι μικρότερος τόσο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021 όσο και σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ανέργων τον Σεπτέμβριο παρουσιάζει μείωση κατά 57.827 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2021 και κατά 55.123 σε σχέση με το Αύγουστο του 2022.

Ωστόσο και αυτά τα στοιχεία παρά την βελτίωση κατά 5% έως 8% επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζεται η μεγάλη διαφορά που υπάρχει σε σύγκριση με τα στοιχεία της ανεργίας που δημοσιοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Και αυτό καθώς ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι οι άνεργοι είναι τουλάχιστον 380.000 περισσότεροι σε σχέση με τον αριθμό που ανιχνεύει η δειγματοληπτική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Επιτυχία στα αγροτικά με τη νέα ΚΑΠ

Σε όλα τα μέτωπα είναι πλέον η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτή τη φορά ο αγροτικός τομέας ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπαράθεση για τα αγροτικά ήρθε σε μια χρονική στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε μια μεγάλη επιτυχία. Όπως ενημέρωσε ο γ.γ. του υπουργείου και κύριος διαπραγματευτής στις Βρυξέλλες, Κ. Μπαγινέτας, η Κομισιόν έδωσε το τελικό «πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας για την τελική έγκριση που θα πάρει το σύνολο των πόρων της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, ύψους 13,5 δις ευρώ.

Στην πλατφόρμα της SFC της ΕΕ αναρτήθηκε το οριστικοποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας το οποίο μπορεί να βρει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και της Διαχειριστικής Αρχής.

Και μη νομίζετε ότι ήταν εύκολα τα παζάρια στις Βρυξέλλες. Και για τα προϊόντα και τις επιδοτήσεις που θα πάρουν τα επόμενα χρόνια αλλά και για το συνολικό ποσό. Επεσε πολύ… ξενύχτι και επίπονες διαπραγματεύσεις και θα χρειαστούν κι άλλες συζητήσεις για την οριστική έγκριση που σίγουρα θα κάνει χαρούμενη και την κυβέρνηση και τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η επίθεση Τσίπρα και η απάντηση

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, από τη Θεσσαλονίκη και την Agrotica μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να επιβιώσουν χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις δουλειές στην ύπαιθρο.

Και σιγά μην άφηνε το υπουργείο αναπάντητα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, ζωοτροφές, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, μειώσεις ΦΠΑ, μειώσεις φορολογίας και ενίσχυση συνεργατικών σχημάτων κ.α., από την αρχή του έτους, στηρίζουμε τους αγρότες μας  για να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής και η επάρκεια τροφίμων στη χώρα μας.

Για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές από το 2021 έως σήμερα έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ στους Έλληνες αγρότες 489.505.223 ευρώ, τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα:

1.      Νέων Αγροτών, 525 εκατ. ευρώ

2.      Βιολογικής παραγωγής, 705 εκατ. ευρώ

3.      Έργων άρδευσης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα, από το «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ που θα κινητοποιήσουν για τη λειτουργία τους πόρους 4,5 δις.

Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκονται Σχέδια Βελτίωσης ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Για να λέμε, πάντως και του στραβού το δίκιο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει γκρίνια στον αγροτικό τομέα, ούτε φυσικά τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα, δείχνει ότι κάτι καλό γίνεται…

Η μεγάλη ανατροπή με τα νότια προάστια

Μια μεγάλη ανατροπή στην αγορά ακινήτων συντελείται τα τελευταία χρόνια αλλά παίρνει σάρκα και οστά μέσα στη χρονιά. Είναι ουσιαστικά η καταλυτική στροφή των αγοραστών ακινήτων και όσων θέλουν να νοικιάσουν σπίτι, προς τα νότια προάστια. Μετά τη μεγάλη εσωτερική μετανάστευση από το κέντρο και άλλες περιοχές προς τα ανατολικά προάστια (Μεσόγεια) αλλά και τα βόρεια (για τα υψηλά βαλάντια) πλέον ο νότος, η θάλασσα, από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα, είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, τα μεγάλα έργα στον Πειραιά (Πύργος, Παπαστράτος, σταθμοί του μετρό κ.λπ.) αλλά και η προσδοκία που γεννά το ξεκίνημα του μεγάλου έργου του Ελληνικού, έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές.

Όχι ότι τα νότια προάστια δεν ήταν ακριβά και πιο παλιά (ειδικά από τη Γλυφάδα και μετά), απλά τώρα η ζήτηση είναι τεράστια καθώς οι νέοι κάτοικοι ζητούν περιοχές που θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η έρευνα της εταιρείας Spitogatos επιβεβαιώνει το λόγου το αληθές. Το γ’ τρίμηνο του 2022 υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης σημειώθηκε στα Νότια (3.167 €/τ.μ.) και Βόρεια (2.628 €/τ.μ.) προάστια της Αθήνας και τις Κυκλάδες (2.963 €/τ.μ.), περιοχές που ήδη από το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς είχαν εντοπισθεί ψηλά στις αναζητήσεις του αγοραστικού κοινού από χώρες του εξωτερικού.

Ο νότος δηλαδή κυριαρχεί σε σχέση με άλλες παραδοσιακές αγορές. Παράλληλα, ανοδική τάση της μέσης ζητούμενης τιμής στην πώληση κατοικίας σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται στον Πειραιά (13,4%). Και αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή καθώς το μεγάλο λιμάνι αλλάζει ριζικά και καταφέρνει να προσελκύσει αγοραστές.

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή σημειώθηκε στα Νότια (10,8 €/τ.μ.) και τα Βόρεια (10€/τ.μ.) προάστια Αθήνας, καθώς και στο κέντρο της πόλης (9€/τ.μ.).

Συμπέρασμα; Οποιος πρόλαβε να αγοράσει κάποιο ακίνητο τα προηγούμενα χρόνια, προτού ολοκληρωθεί το «Νιάρχος», προτού ξεμπλοκάρει το Ελληνικό, προτού ανακοινωθούν έργα όπως ο Πύργος Πειραιά, το μετρό, ο Παπαστράτος κλπ. είναι τυχερός γιατί έχει αποκτήσει σημαντικές υπεραξίες.

Μια απίθανη αγγελία

Και μιας και μιλάμε για ακίνητα, διαβάστε την εξής αγγελία για ενοικίαση διαμερίσματος που αλίευσε η στήλη από ηλεκτρονική σελίδα.

Αφού αναφέρεται στα καλά που διαθέτει το ακίνητο, ο ιδιοκτήτης γράφει προς επίδοξους ενοικιαστές: «Η τιμή περιλαμβάνει κοινόχρηστα, είναι δίκαιη και μη διαπραγματεύσιμη. Οι ενδιαφερόμενοι για την επίδειξη του διαμερίσματος θα χρειαστεί να αποστείλουν: 1. Τελευταία απόδειξη μισθοδοσίας/εκκαθαριστικό σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία. 2. Screenshot από την καρτέλα στοιχεία μισθώσεων στο myaade, ώστε να φαίνονται τα προηγούμενα μισθώματα (για οδηγίες αποστείλετε μήνυμα). 3. Οι τραπεζικές κινήσεις πληρωμών ενοικίων των τελευταίων 6 μηνών»…

Αυτές είναι οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη και μπορεί κανείς να βγάλει τα εξής συμπεράσματα: Κατ’ αρχάς ο ιδιοκτήτης έχει παραλογιστεί και ζητά πράγματα που είναι και παράνομα να τα ζητά και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα.

Κι αν έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να δώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία για να μισθώσουμε ένα ακίνητο, καταλαβαίνει κανείς που μπορεί να φτάσουμε. Μήπως το επόμενο βήμα είναι να ζητούν… ιατρικό φάκελο ή πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων;

Από την άλλη, όμως, ενδεχομένως να κρύβεται και μια άλλη κατάσταση. Έναν απελπισμένο ιδιοκτήτη ο οποίος δεινοπάθησε από προηγούμενους μισθωτές, έχασε χρήματα, πιθανότατα έφυγαν και άφησαν τεράστια φέσια.

Αυτή είναι η ελληνική αγορά ακινήτων. Κι όταν ουσιαστικά δεν υπάρχουν κανόνες ή όλα γίνονται στο σκοτάδι, χωρίς έλεγχο και χωρίς προστασία ιδιοκτήτη και καταναλωτή, φτάνουμε σε τέτοιες ακρότητες.

Μια Μερσεντές «μπούκαρε» στο Μαξίμου;

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία που ήρθε στη στήλη. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι μια… Μερσέντες «εισέβαλε» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χαριτολογώντας το λέμε φυσικά καθώς δεν μπούκαρε κανένα αυτοκίνητο, αλλά κάποιες πληροφορίες λένε ότι επισκέφτηκε το Μαξίμου ο νέος ιδιοκτήτης της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, Γουόλτερ Φράι. Είναι ο επικεφαλής του ομίλου Emil Fray ο οποίος μέσα στο καλοκαίρι αγόρασε την θυγατρική της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου αμελητέο γεγονός. Ο Φράι είναι ζάμπλουτος, έχει προσωπική περιουσία άνω των 2,9 δις δολάρια. Και οι φήμες λένε ότι θέλει να επενδύσει περισσότερα στην Ελλάδα.

Ισως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος όμιλος έχει συμφωνήσει και με τον κινεζικό κολοσσό Great Wall για να αντιπροσωπεύει τις μάρκες ηλεκτρικών αυτοκινήτων Ora και WEY στη Γερμανία.

Ισως το ραντεβού που φέρεται να έκανε με τον πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να κινήθηκε σε… ηλεκτρικούς δρόμους.

Με τον… αραμπά το ίντερνετ, παρά τη βελτίωση

Καλός ο ψηφιακός μετασχηματισμός, άριστο το gov.gr και η «επανάσταση» που συνέβη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Αριστα όλα αυτά όπως και οι υποσχέσεις για προσαρμογή και στην Τεχνητή Νοημοσύνη που έρχεται. Τι γίνεται, όμως, όταν η χώρα παραμένει ακόμη φτωχός συγγενής ως προς τις ταχύτητες ίντερνετ;

Τι γίνεται όταν ακόμη κι αν βελτιωνόμαστε και ανεβαίνουμε θέσεις, είμαστε ακόμη πολύ πίσω;

Τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Ookla δείχνουν ότι η Ελλάδα ανέβηκε οκτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη όσον αφορά τις συνδέσεις στο Internet μέσω κινητών δικτύων ενώ κέρδισε επτά θέσεις στη λίστα με τις χώρες που διαθέτουν τις πιο γρήγορες σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Όμως, οι ταχύτητες του mobile Internet στη χώρα μας την κατατάσσουν στην 32η θέση ανάμεσα σε 139 κράτη σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά τις ταχύτητες του σταθερού Internet, όπου η Ελλάδα διαχρονικά καταγράφει υστέρηση, η χώρα βρίσκεται πλέον την 94η θέση ανάμεσα σε 181 κράτη σε όλο τον κόσμο.

Και για να δείτε πόσο πίσω είμαστε σε ταχύτητες δείτε το εξής: Η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 57,39 Mbps στη λήψη δεδομένων (download) και στα 13,25 Mbps στην αποστολή (upload). Όμως, η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κίνα και η Ολλανδία καταγράφουν μέσες ταχύτητες άνω των 105 Mbps.

Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη δηλαδή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories