Ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσαν τα στοιχεία που ανακοινωθήκαν σήμερα για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, ο οποίος μειώθηκε πολύ κάτω από το 7% τον Δεκέμβριο, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που βρέθηκε ένα μήνα πριν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά εναρμονισμένα από την ΕΕ στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE, ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώθηκε στο 6,7%, από 7,1% που ήταν τον Νοέμβριο, και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για μικρή περαιτέρω άνοδο στο 7,2%.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ήταν οι χαμηλότερες από τον Σεπτέμβριο του 2021, σημειώνοντας άνοδο 15,1% σε σύγκριση με 18,4% τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Σημαντική υποχώρηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία – «Έπεσε» σε μονοψήφια επίπεδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά κατά τη διάρκεια του 2023.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις τον Ιανουάριο, καθώς οι ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 15% στην αρχή του έτους.

«Παρόλα αυτά, οι ευνοϊκές κινήσεις στις τιμές της ενέργειας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο οικονομολόγος Sylvain Bersinger από την εταιρεία συμβούλων Asteres.

Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει την αισιοδοξία ότι, τα χειρότερα για την ευρωζώνη αναφορικά με τις τιμές έχουν παρέλθει και περιορίζει τις πιέσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων για τον περασμένο μήνα έχουν ήδη ανακοινώσει η Γερμανία και η Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή