Την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 8,6 %, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, ελαφρά μειωμένος συγκριτικά με το 11,3% του Νοεμβρίου.

Η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών από την κυβέρνηση.

Oι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό στο 9,1%.

Επιβράδυνση του πληθωρισμού αγαθών

Ο πληθωρισμός αγαθών επιβραδύνθηκε απότομα στο 13,9% (έναντι 17,1% τον Νοέμβριο), λόγω των μικρότερων αυξήσεων του κόστους τόσο της ενέργειας (24,4% έναντι 38,7%) όσο και των τροφίμων (20,7% έναντι 21,1%).

Αντίθετα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε σε 3,9% (έναντι 3,6% τον Νοέμβριο), με τις τιμές των ενοικίων να αυξάνονται κατά 1,9%, με τον ίδιο ρυθμό όπως και τον Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,8% τον Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από την αναμενόμενη μείωση κατά 0,3%.

Με την στήριξη της κυβέρνησης

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, καθώς και στη Βαυαρία και το Βρανδεμβούργο ήταν και πάλι σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό τον περασμένο μήνα, ενώ η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Έσση είδαν επίσης τον πληθωρισμό να υποχωρεί ελαφρώς.

Μια εφάπαξ ενίσχυση για τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο και ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών για τη θωράκιση των καταναλωτών.

Η Bundesbank αναμένει ότι τα επίπεδα πληθωρισμού θα παραμείνουν γύρω στο 7% το 2023, πριν υποχωρήσουν σημαντικά το 2024.

Γερμανία: Πτώση της ανεργίας τον Δεκέμβριο

«Σοφοί» της γερμανικής οικονομίας: Υψηλος πληθωρισμός ως το 2024

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών φαίνονται πάντως να επιβεβαιώνονται και από τη Μόνικα Σνίτσερ, επικεφαλής της ομάδας των Σοφών της Γερμανικής Οικονομίας, συμβουλευτικού σώματος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η κορυφαία Γερμανίδα οικονομολόγος αναμένει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη Γερμανία τουλάχιστον μέχρι το 2024. Η ίδια θεωρεί ότι το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις δευτερογενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με πολλές εταιρείες και παραγωγούς να μετακυλίουν πολλαπλά κόστη  στους τελικούς καταναλωτές.

«Χαρμόσυνα» νέα από το μέτωπο της ανεργίας

Εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές, η ανεργία στη Γερμανία μειώθηκε τον Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, το Γραφείο Εργασίας, με τη συνολική αγορά εργασίας να επηρεάζεται μόνο μέτρια από τον πόλεμο στην Ουκρανία το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 13.000 ανθρώπους σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους και διαμορφώθηκε σε 2,52 εκατομμύρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 15.000.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή