Ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τις αγορές να μην υποτιμούν την πρόθεσή της να πατάξει τον υψηλό πληθωρισμό, με όποιο κόστος για την οικονομική ανάπτυξη, προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, βάζοντας έτσι τέλος -επί του παρόντος- στα «στοιχήματα» για μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή αργότερα στο έτος.

Μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα ανοίξει ένας νέος γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η ρητορική που επελέγη στα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 13-14 Δεκεμβρίου, καταδεικνύει την πεποίθηση των τραπεζιτών ότι αυτό θα υπονόμευε τις προσπάθειες να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές.

Fed: Περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές, αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι «μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, ειδικά εάν οδηγείται από μια εσφαλμένη αντίληψη από το κοινό για τη λειτουργία αντίδρασης της επιτροπής, θα περιέπλεκε την προσπάθεια της επιτροπής να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών».

Τα στοιχήματα της αγοράς

Πάντως, τα χρηματοοικονομικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023.

«Μια μεγάλη ανησυχία των μηνυμάτων τους εδώ είναι ότι η αγορά προβλέπει μειώσεις το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JPMorgan Chase & Co.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αύξησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνάντησή τους, επιβραδύνοντας μετά από μια επιθετική σειρά τεσσάρων συνεχόμενων αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αξιωματούχοι εξέδωσαν επίσης νέες προβλέψεις, διατηρώντας την επιθετική τους τάση, προαναγγέλλοντας ακόμα  περισσότερες αυξήσεις για το 2023 από ό, τι αναμένουν οι επενδυτές. Και βέβαια στα πρακτικά δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων φέτος.

«Δεν βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ ακόμα με τον πληθωρισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bllomberg, o Derek Tang, οικονομολόγος στο LH Meyer στην Ουάσιγκτον.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν την πρόθεση να μειώσουν τον πληθωρισμό ξανά προς τον στόχο του 2% με κίνδυνο αύξησης της ανεργίας και βραδύτερης ανάπτυξης.

Υπογράμμισαν επίσης ότι οι προβλέψεις για τα επιτόκια της Fed είναι «ιδιαίτερα υψηλότερες» από τις προσδοκίες της αγοράς για την πορεία της πολιτικής.

Η επόμενη συνεδρίαση

Η κίνηση της Fed τον περασμένο μήνα επέκτεινε τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης από τη δεκαετία του 1980. Ξεκινώντας από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο δανεισμού μέσω διαδοχικών συναντήσεων σε ένα εύρος στόχου από 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

Δεκαεπτά από τους 19 αξιωματούχους προέβλεπαν επιτόκια σε ή πάνω από 5,1% φέτος. Συγκριτικά, ούτε ένας αξιωματούχος της Fed τον Σεπτέμβριο δεν είχε προβλέψει επιτόκια πάνω από 5% το 2023.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συναντηθούν εκ νέου στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή