Η στρατηγική πολυπλοκότητα -βασικό χαρακτηριστικό του πόκερ- αποτελεί το νούμερο ένα εφόδιο για έναν επιτυχημένο trader, σύμφωνα με μελέτη της Fed μεταξύ επαγγελματιών επενδυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

H νοημοσύνη και οι γνωστικές δεξιότητες «παίζουν» δευτερεύοντα ρόλο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Federal Reserve: Το σκεπτικό πίσω από τις αυξήσεις των επιτοκίων

Το πρώτο «πείραμα»

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πιο διάσημο πείραμα διαπραγμάτευσης που διεξήχθη ποτέ ήταν όταν ο επενδυτής εμπορευμάτων Richard Dennis στοιχημάτισε με τον συνεργάτη του William Eckhardt το 1983 ότι θα μπορούσε να εκπαιδεύσει μια ομάδα ερασιτεχνών -που ονομάστηκαν «οι Χελώνες»- να γίνουν επιτυχημένοι έμποροι προθεσμιακών συμβολαίων. Το στοίχημα επρόκειτο να διευθετηθεί δίνοντας στις Χελώνες πραγματικά χρήματα για να διαπραγματευτούν. Στο τέλος, οι Χελώνες συγκέντρωσαν ένα εντυπωσιακό ποσό, δίνοντας στον Dennis τη νίκη.

Παρόλο που το πείραμα εξήρε την λαϊκή φαντασία, δεν είχε τη διαφάνεια, τους ελέγχους και τη στατιστική αυστηρότητα που απαιτούσαν οι ακαδημαϊκοί. Έτσι, έκτοτε, οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν την επιτυχία των συναλλαγών μέσω διαφόρων μελετών – προσπάθειες που δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη διαπραγμάτευση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η έρευνα της Fed

Η τελευταία προσπάθεια σε αυτή την αναζήτηση προέρχεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του University College του Λονδίνου. Για ένα σύγγραμα με τίτλο «Strategic Sophistication and Trading Profits: An Experiment with Professional Traders», οι συγγραφείς προσέλαβαν 56 επαγγελματίες εμπόρους, καθώς και ένα ισάριθμο δείγμα φοιτητών, και αξιολόγησαν τις επιδόσεις τους σε ένα παιχνίδι συναλλαγών που προσομοιάζει με παιχνίδι υπολογιστή. Στη συνέχεια εξέτασαν τα υποκείμενά τους σε ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων δεξιοτήτων για να δουν ποιες δεξιότητες συσχετίζονται με την επιτυχία των συναλλαγών.

Το κύριο εύρημα ήταν ότι μεταξύ των φοιτητών ο μόνος χρήσιμος προγνωστικός παράγοντας της επιτυχίας στις συναλλαγές ήταν η γενική νοημοσύνη. Μεταξύ των επαγγελματιών εμπόρων, όμως, ούτε η νοημοσύνη ούτε άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και γνωστικές δεξιότητες είχαν μεγάλη σημασία. Η επιτυχία δεν εξαρτιόταν από κάποια θεμελιώδη διορατικότητα σχετικά με την αξία. Αυτό που είχε σημασία ήταν η στρατηγική πολυπλοκότητα με την έννοια της ανάλυσης της συμπεριφοράς των άλλων ανθρώπων σε υψηλά επίπεδα.

Στρατηγική πόκερ

Αυτό θυμίζει τη «λαϊκή σοφία» που συναντάμε στο πόκερ, σύμφωνα με την οποία «οι αρχάριοι σκέφτονται τα χαρτιά τους. Με λίγη εμπειρία, αρχίζουν να σκέφτονται τα χαρτιά του άλλου. Το πόκερ αρχίζει όταν σκέφτεστε τι σκέφτεται ο άλλος για τα χαρτιά σας».

Σύμφωνα με το «πείραμα« της Fed, οι επαγγελματίες traders παίζουν πόκερ, ενώ οι φοιτητές παίζουν παιχνίδια όπως το σκάκι, το τάβλι ή το μπλακτζάκ που εξαρτώνται από την ευφυΐα και όχι από το να μαντεύουν τι σκέφτονται οι άλλοι.

Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι επαγγελματικοί οργανισμοί συναλλαγών χρησιμοποιούν το πόκερ και άλλα στρατηγικά παιχνίδια – όπως το Figgie της εταιρείας Jane Street της Wall Street – για την επιλογή και την εκπαίδευση των traders.

Αλλά το εύρημα της δημοσίευσης πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τον ισχυρισμό ότι η στρατηγική είναι πολύτιμη για τις συναλλαγές. Υποδηλώνει ότι άλλα πράγματα όπως η ευφυΐα, οι στρατηγικές κινδύνου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή η γνώση της θεμελιώδους αξίας δεν έχουν σημασία – ή τουλάχιστον είναι τόσο ομοιόμορφα κατανεμημένα μεταξύ των εμπόρων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της επιτυχίας.

Σημαντική διαφορά

Το πείραμα της χελώνας και η έρευνα της Fed έχουν μία σημαντική διαφορά.

Το «πειραμα της χελώνας» βασίζεται σε πραγματικούς ανθρώπους που διαπραγματεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε πραγματικές χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η μελέτη της Fed χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερα εξελιγμένη προσομοίωση συναλλαγών, αλλά δεν παύει να είναι μια προσομοίωση με σχετικά μικρά χρηματικά ποσά.

Φυσικά, αυτή είναι μόνο μία μελέτη που δεν θα ανατρέψει την ισορροπία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Και τα αποτελέσματά της μόνο υποδηλώνουν, όχι αποδεικνύουν, ευρύτερες επιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα της Fed πάντως, σίγουρα θα προκαλέσουν κάποια βαθύτερη σκέψη για το εμπόριο, τόσο στους «ψημένους»traders όσο και στους αρχάριους επενδυτές που κάνουν τα πρώτα «νηπιακά» τους βήματα στις αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως