Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve επηρέασαν έτι περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 223.000 θέσεις εργασίας τον τελευταίο μήνα του 2022, ένας αριθμός λίγο χαμηλότερος από τις 256.000 του Νοεμβρίου και πολύ κάτω από τις 714.000 θέσεις εργασίας που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 200.000.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα στο 3,5% και επανήλθε σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Bureau of Labor Statistics.

ΗΠΑ: Οι ψεύτικες αγγελίες και πώς επηρεάζουν την απασχόληση

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί ενεργά να «παγώσει» την αγορά εργασίας και να περιορίσει τη ζήτηση για νέες προσλήψεις, καθώς επιδιώκει να αμβλύνει τις πιέσεις του πληθωρισμού. Από τον Μάρτιο, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο πολιτικής από σχεδόν μηδέν σε λίγο κάτω από το 4,5% σε μια από τις πιο επιθετικές κινήσεις στην ιστορία της.

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Ενώ το χειρότερο σοκ του πληθωρισμού φαίνεται να έχει περάσει, οι πιέσεις στις τιμές έχουν επικρατήσει στον τομέα των υπηρεσιών της οικονομίας. Σε συνέντευξή της στους Financial Times αυτή την εβδομάδα, η Gita Gopinath, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στο ΔΝΤ, προέτρεψε τη Fed να «παραμείνει στην πορεία» όσον αφορά τη σύσφιξη, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Εν μέσω έλλειψης εργαζομένων που οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποιούν ότι δεν θα αντιστραφεί εύκολα, η αύξηση των μισθών τρέχει με ρυθμό πολύ διαφορετικό από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. Τον Δεκέμβριο, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3%, λιγότερο από το αναμενόμενο και πιο αργά από την προηγούμενη περίοδο. Σε ετήσια βάση η άνοδος είναι 4,6%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Fed έχουν αναγνωρίσει ότι η εξάλειψη του πληθωρισμού θα απαιτήσει απώλεια θέσεων εργασίας και στη συνέχεια υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιμέρους προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από τη Fed, οι περισσότεροι αξιωματούχοι βλέπουν το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται έως και 4,6% φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή