Στην πτωτική τροχιά επέστρεψαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, μετά τα στοιχεία μισθοδοσίας που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, προμηνύοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την τιθάσευση του πληθωρισμού, μπορεί να συνεχιστούν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,02% στις 32.940 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,17% στις 3.808 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,47% στις 10.305 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Silvergate Capital σημείωσαν απώλειες άνω του 42%, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι η εταιρεία πούλησε περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να καλύψει αποσύρσεις άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάρρευση της FTX στα τέλη του περασμένου έτους. Η τράπεζα που σχετίζεται με την κρυπτογράφηση απέλυσε επίσης το 40% του προσωπικού της, σύμφωνα με την Journal.

Αν και υπήρχε μια θετική κίνηση από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών δεικτών στην προσυνεδρίαση, οι πωλητές επικρατούν στην κύρια, μετά τα στοιχεία της ADP για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες που έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 235.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 153.000.

Τα στοιχεία, τα οποία αποτελούν προάγγελο για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες της Παρασκευής, σηματοδοτούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά αύξησης των τιμών για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστήσουν το 2023 ένα αποπληθωριστικό έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ πιθανότατα βελτιώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πρόσφατα, αν και παραμένει συνολικά πολύ υψηλός. Η ισχύς της αγοράς εργασίας που έχει παρατηρηθεί εν μέσω ενός κύκλου αυξήσεων είναι πρωτοφανής, σχολίασε.

Oι αιτήσεις ανεργίας

Πάντως, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς στις 225.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις – στις οποίες καταμετρώνται όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας για περισσότερο από μία εβδομάδα – μειώθηκαν. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν περισσότερο από 24.000 σε 1.569.764 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σηματοδοτεί ότι οι άνθρωποι βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Από την άλλη, ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση έδειξε ότι ο τομέας συρρικνώνεται μετά από 30 μήνες επέκτασης, κάτι που οι επενδυτές είδαν ως θετική ένδειξη ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων είχαν τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο της επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα παρέμεινε προσηλωμένη σε υψηλότερα επιτόκια για “κάποιο χρονικό διάστημα”.

Οι επενδυτές έχουν “πληγές που είναι ακόμη νωπές” μετά το 2022, το οποίο «ανακηρύχθηκε» ως η χειρότερη χρονιά για τη χρηματιστηριακή αγορά από το 2008, δήλωσε ο Keith Buchanan, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GLOBALT Investments. Κατά τον ίδιο, οι επενδυτές προσπαθούν να εξισορροπήσουν τι μπορεί να υποδεικνύει κάθε νέο οικονομικό στοιχείο ή σχόλιο της Fed με τις ευρύτερες ανησυχίες για το μέλλον.

Την Παρασκευή, οι επενδυτές θα εξετάσουν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου, σχετικά με την απασχόληση και τα ωρομίσθια. Δεδομένου ότι η έκθεση θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επόμενες κινήσεις της Fed, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την αγορά. Οι επενδυτές δεν θέλουν να δουν μεγάλη αύξηση των μισθών, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει υψηλότερο πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]