Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας στη Γαλλία πιθανότατα θα επιδεινωθούν, προτού βελτιωθούν.

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να προσλάβει περισσότερο προσωπικό για τα διοικητικά καθήκοντα.

Κορωνοϊός – Εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα μετρούν ημερησίως Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία

Στο όριο

Η Γαλλία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, με πολλά νοσοκομεία να είναι υπερφορτωμένα, τον πληθυσμό να γερνάει, μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών να συνταξιοδοτούνται και το σύστημα να είναι μπλεγμένο στη γραφειοκρατία.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που μπορεί κάλλιστα να χειροτερέψει», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ανάγκη να εκπαιδευτεί μια νέα γενιά ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια μας πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Εν τω μεταξύ, είπε, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ώστε να περιθάλπουν ασθενείς αντί να ασκούν διοικητικά καθήκοντα.

Τέλος οι αμοιβές για υπηρεσίες υγείας

Υποσχόμενος αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων μέχρι τον Ιούνιο, ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της εποπτείας των ωρών εργασίας.

Είπε ότι η καταβολή περισσότερων χρημάτων από μόνη της δεν αρκεί για να καταστήσει το επάγγελμα πιο ελκυστικό, λέγοντας επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω της καταβολής αμοιβής για παροχή υπηρεσιών.

Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τους επικριτές του, έχει ωθήσει τα νοσοκομεία σε ένα καθοδικό σπιράλ επιδίωξης μεγάλου όγκου κερδοφόρας μέσω της περίθαλψης, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος και τη φροντίδα σε άλλους τομείς.

«Η αρχή “αμοιβή για υπηρεσία” έχει οδηγήσει σε πολλές δυσλειτουργίες», δήλωσε ο Μακρόν, μιλώντας στο Centre Hospitalier Sud Francilien (CHSF) στο Corbeil-Essonnes στα προάστια του Παρισιού.

Την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα υγείας της Γαλλίας επιδείνωσε, τα τελευταία χρόνια, η πανδημία του κορωνοϊού.

Πολλά νοσοκομεία αναγκάστηκαν φέτος τον χειμώνα να ακυρώσουν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή να κλείσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τη νύχτα, καθώς η ταυτόχρονη έξαρση των κρουσμάτων βρογχιολίτιδας και γρίπης ήρθε να προστεθεί, σε ορισμένες περιοχές, στις νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα