Η άρση των εμπορικών φραγμών, ιδίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ομιλία της στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Μπαλί.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε ότι η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία, υψηλότερες τιμές, αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αύξηση της φτώχειας και της πείνας.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο «μοναδικός πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομία

«Αυτό είναι δύσκολο για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Να μη ριζώσει ο εμπορικός προστατευτισμός

Η G20 θα μπορούσε να κάνει πολλά για να βελτιώσει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας με την άρση των εμπορικών φραγμών, τη μείωση του βάρους του χρέους και την επένδυση στην ανθεκτικότητα, τόνισε η Γκεοργκίεβα.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ριζώσει ο προστατευτισμός -και ο κόσμος να διολισθήσει σε ξεχωριστά μπλοκ».

Ένας διαιρεμένος κόσμος θα έχανε τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ ετησίως και το κόστος θα ήταν διπλάσιο για τις ανοικτές οικονομίες που εξαρτώνται από τη διεθνή συνεργασία, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του χρέους σε φτωχότερες χώρες που καταδικάστηκαν από την COIVD-19, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή