Άνοδο άνω του 3% σημείωσε το πετρέλαιο την Δευτέρα, μετά την κίνηση της Κίνας να ανοίξει ξανά τα σύνορά της, η οποία ενίσχυσε τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων και επισκίασε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση.

Το ράλι ήταν μέρος μιας ευρύτερης ώθησης που υποστηρίχθηκε τόσο από την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο όσο και από τις ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ, με τις μετοχές να ανεβαίνουν και το δολάριο να αποδυναμώνεται.

UBS: «Ψήφο εμπιστοσύνης» στο πετρέλαιο το 2023 – Αναμένει ρεκόρ ζήτησης

Κύριος λόγος το άνοιγμα της Κίνας

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 2,38 δολ., ή 3,03%, στα 80,95 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI κινήθηκε ανοδικά  2,36 δολ. ή 3,2% στα 76,13 δολάρια.

«Εάν αποφευχθεί η ύφεση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει υψηλά», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στην Κίνα ήταν ο κύριος λόγος για τα κέρδη της Δευτέρας.

«Το σταδιακό άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα προσφέρει ένα πρόσθετο επίπεδο στήριξης των τιμών», είπε.

Το ράλι ακολούθησε την πτώση άνω του 8% της περασμένη εβδομάδας και για τους δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους στην αρχή του έτους από το 2016.

Ως μέρος μιας «νέας φάσης» στη μάχη κατά του COVID-19, η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Στο εσωτερικό, αναμένονται περίπου 2 δισεκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι και 70% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

 Παραμένουν οι ανησυχίες

Παρά την ανάκαμψη του πετρελαίου της Δευτέρας, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι η μαζική ροή Κινέζων ταξιδιωτών θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια έκρηξη των λοιμώξεων από τον COVID, ενώ παραμένουν και οι ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες.

Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στη δομή της αγοράς του πετρελαίου. Τόσο τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια του Brent όσο και του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται με έκπτωση για τον επόμενο μήνα, μια δομή γνωστή ως contango, η οποία συνήθως υποδηλώνει πτωτικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές