Κέρδη 15,4 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο , ανακοίνωσε την Τετάρτη η ExxonMobil, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά λειτουργικά της αποτελέσματα.

Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές – Ανάσα για την ΕΚΤ

To 2022 των ρεκόρ για την ExxonMobil

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένει ότι το 2022 θα είναι το καλύτερο οικονομικό έτος της ExxonMobil, με κέρδη περίπου 58 δισ. δολαρίων.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 31 Ιανουαρίου.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη μεγαλύτερη δραστηριότητά της, υποχώρησαν περίπου 2,3 δισ. δολάρια από το ρεκόρ των 12,4 δισ. δολαρίων του τρίτου τριμήνου, καθώς οι τιμές του αργού έπεσαν.

Kαλύτερα και από το 2008

O τομέας βενζίνης και ντίζελ απέφερε κέρδη ύψους περίπου 4,9 δισ. δολαρίων το τρίμηνο, καθώς οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν επίσης από τα υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού. Τα κέρδη των χημικών μειώθηκαν σε περίπου 300 εκατ. δολάρια, ενώ τα κέρδη των πετρελαίων κίνησης παρέμειναν αμετάβλητα σε περίπου 800 εκατ. δολάρια.

Τα περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά κέρδη εξαιρουμένων των απομειώσεων υποδηλώνουν ότι τα ετήσια αποτελέσματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ρεκόρ των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε η ExxonMobil το 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου κορυφώθηκαν στα 142 δολάρια ανά βαρέλι. Η εταιρεία σημείωσε διαδοχικά κέρδη-ρεκόρ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Αυτά τα κέρδη-ρεκόρ ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες εκκλήσεις για επιβολή έκτακτων φόρων στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η ExxonMobil δίνει ήδη νομική μάχη ενάντια σε περαιτέρω φόρους που, σύμφωνα με την εταιρεία, αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Άλμα 80% στις μετοχές το 2022

Οι υψηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι δημιούργησαν κέρδη ρεκόρ μεταξύ όλων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Η ExxonMobil επωφελήθηκε περισσότερο αφού διπλασίασε τις επενδύσεις σε πετρέλαιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της στράφηκαν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μετοχές της σημείωσαν άλμα 80% το 2022, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές της.

Οι δυσθεώρητες τιμές του πετρελαίου που τροφοδότησαν τα κέρδη για το μεγαλύτερο μέρος του έτους υποχώρησαν στο τελευταίο τρίμηνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έκλεισαν το 2022 στα 77,17 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασαν σχεδόν τα 140 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...