Το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών άγγιξε το δολάριο την Δευτέρα , μετά τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ την Παρασκευή που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Δολάριο: Σε πτώση εν μέσω καλών νέων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ενισχύονται γουάν, ευρώ και στερλίνα

Το γουάν πλησίασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας σημείωσαν απότομη άνοδο.

Η στερλίνα σημειώνε άνοδο 0,55% στα 1,2159 δολάρια, μετά +1,5% την Παρασκευή. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,28% στα 1,0674 δολάρια, μετά το  ράλι του 1,17% την Παρασκευή.

Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλειά του σε 12 χρόνια το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της πεποίθησης των επενδυτών ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πέρα από 5%, από το τρέχον εύρος της 4,25%-4,50%.

Δύο ξεχωριστές εκθέσεις την Παρασκευή παρουσίασαν μια οικονομία που αναπτύσσεται και προσθέτει θέσεις εργασίας, αλλά όπου η συνολική δραστηριότητα γέρνει σε έδαφος ύφεσης, ωθώντας τους εμπόρους να ανταλλάξουν δολάριο έναντι μιας σειράς νομισμάτων.

Οι αγορές «βλέπουν» αύξηση επιτοκίων 0,25%

Μια ξεχωριστή έκθεση από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού έδειξε ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίουε 30 μήνες, τον Δεκέμβριο. Ο μη μεταποιητικός PMI του ISM έφτασε στο 49,6, στο πιο αδύναμο επίπεδο από το 2009, εξαιρουμένης της κατάρρευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.

«Το σημείο που μπήκε αυτός ο αριθμός – οριακά κάτω από το ισοζύγιο των 50 – είναι εξίσου αρνητικός για το δολάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της RBC, Άνταμ Κόουλ.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, αφού προχώρησε σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης πέρυσι, αλλά ανέφερε ότι είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed δείχνουν τώρα ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για τη συνεδρίαση της Fed τον Φεβρουάριο είναι μια αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο ΗΠΑ έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχώρησε  κατά 0,1% στις 103,62 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει 1,15% την Παρασκευή.

«Τα δεδομένα της Παρασκευής έδωσαν στην αγορά κάποια ελπίδα ότι ίσως οι ΗΠΑ επιβραδύνουν και η Fed δεν χρειάζεται πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Moh Siong Sim, αναλυτής νομισμάτων στην Bank of Singapore.

Ωστόσο, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή και πιθανόν να αποτρέψει τη Fed από την επιβράδυνση σύντομα, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές.

Σε υψηλό 8μήνου ο χρυσός

Η πτώση του δολαρίου εκτινάσσει τον χρυσό που φτάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 8 μηνών.

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό οκτώ μηνών τη Δευτέρα, καθώς το δολάριο διολίσθησε μετά τις εκτιμήσεις των αγορών για βραδύτερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός σημείωνε άνοδο 0,4% στα 1.873,72 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαΐου 2022. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,4% στα 1.877,40 δολάρια.

Το ασθενέστερο δολάριο είναι πιθανότατα ο κύριος παράγοντας ανύψωσης του χρυσού και οι επενδυτές άρχισαν επίσης να αυξάνουν σταδιακά τις συμμετοχές τους σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), υποδεικνύοντας θετικό κλίμα για τον χρυσό, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η σωρευτική σύσφιξη της Fed το 2022 αρχίζει να κάνει αισθητές τις επιπτώσεις της στην οικονομία και ότι η Fed μπορεί να αντέξει οικονομικά να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξής της», δήλωσε ο Christopher Wong της OCBC FX.

Οι έμποροι θα αξιολογήσουν τώρα την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στη Στοκχόλμη την Τρίτη και τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές χρυσού διαπραγματεύονται στο ανώτερο άκρο ενός θεμελιωδώς δικαιολογημένου εύρους», ανέφερε ο αναλυτής της Julius Baer, Carsten Menke, σε σημείωμα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες