Στροφή στην έρευνα και την ανάπτυξη των φαρμάκων από μεγάλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, οι οποίες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στον κλάδο, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Οι εταιρείες επιδιώκουν να επωφεληθούν από το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της προσφοράς κεφαλαίου για κλινική έρευνα και του αριθμού των φαρμάκων που ανταγωνίζονται για αυτήν, δήλωσαν οκτώ στελέχη εξαγορών και επενδυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters.

ΗΠΑ: Οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν αυξήσεις σε 350 φάρμακα από το 2023

Αύξηση 25% στις δαπάνες για την έρευνα έως και το 2026

Οι ετήσιες δαπάνες για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν στα 254 δισ. δολάρια έως το 2026 από περίπου 200 δισ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με την Evaluate Pharma, μια ερευνητική εταιρεία που επικεντρώνεται στην υγειονομική περίθαλψη.

Αυτές οι δαπάνες δεν είναι δομημένες ως εξαγορές με μόχλευση για τις οποίες είναι κυρίως γνωστές οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών. Αντίθετα, επενδύουν στην ανάπτυξη των φαρμάκων, συνήθως όταν βρίσκονται σε λεγόμενες κλινικές δοκιμές Φάσης 3, ένα βήμα μακριά από τη ρυθμιστική έγκριση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές φαρμάκων αρχίζουν να επιστρέφουν τα χρήματα στις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων όταν αναπτύσσεται το φάρμακο, είτε με έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με χρήση μετρητών είτε δανειζόμενοι. Μοιράζονται επίσης ένα μέρος των εσόδων του φαρμάκου που αναπτύχθηκε με τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων μόλις αυτό εγκριθεί.

Ηγέτιδα η Blackstone

Η Blackstone έχει πραγματοποιήσει δέκα επενδύσεις συνολικής αξίας 4,6 δισ. δολαρίων από ένα ειδικό ταμείο βιοεπιστημών που δημιουργήθηκε το 2020.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εμφανιστεί πολλά περισσότερα προϊόντα που είναι πραγματικά σημαντικά για χρηματοδότηση, αλλά λιγότερη χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη από τις φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής των βιοεπιστημών της Blackstone, Nick Galakatos.

Μεταξύ των συμφωνιών της Blackstone είναι μια δέσμευση 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του φαρμάκου ανοσοθεραπείας Sarclisa της Sanofi , μια επένδυση 150 εκατ. δολαρίων για την προώθηση θεραπειών καρκίνου της Autolus Therapeutics Plc και μια χρηματοδότηση έως και 1,15 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη των φαρμάκων της Alnylam Pharmaceuticals Inc για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης.

Επιπλέον, η Blackstone σκέφτεται επίσης την εξαγορά εταιρειών με φάρμακα που βρίσκονται ακόμη σε κλινικές δοκιμές, εφόσον αυτές οι εταιρείες διαθέτουν επίσης κάποια φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η Blackstone δημιούργησε σημαντική παρουσία στον κλάδο το 2018 μετά την εξαγορά της Clarus, μιας επενδυτικής εταιρείας που ειδικεύεται στις κλινικές δοκιμές και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 2,6 δισ. δολαρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Carlyle

Την στρατηγική της μιμήθηκε πέρυσι η Carlyle Group, όταν εξαγόρασε την Abingworth, ομότιμη της Clarus, με περιουσιακά στοιχεία 2 δισ. δολαρίων.

Η Carlyle ετοιμάζεται τώρα να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για τις βιοεπιστήμες, χρησιμοποιώντας την Abingworth, που θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολλά δισ. δολάρια. Η Carlyle πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση σε κλινικές δοκιμές τον περασμένο Αύγουστο, δεσμεύοντας έως και 170 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη ενός οφθαλμικού φαρμάκου υπό ανάπτυξη.

«Είμαστε πιστοί σε αυτό που ονομάσαμε επανάσταση των βιοφαρμακευτικών και στην έκρηξη της ανακάλυψης και της επιστήμης», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας φροντίδας υγείας της Carlyle, Steve Wise.

Aκολούθησαν και άλλοι

Άλλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων περιλαμβάνουν την Apollo Global Management, η οποία πέρυσι απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην επενδυτική εταιρεία βιοεπιστημών Sofinnova Partners και δεσμεύτηκε για επενδύσεις έως και 1 δισ. ευρώ  και η EQT AB, η οποία εξαγόρασε το 2021 την Life Sciences Partners, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που εστιάζει στις βιοεπιστήμες.

Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων παρέχουν επίσης κεφάλαια για τη διάδοση φαρμάκων σε νέες εταιρείες. Η Bain Capital, για παράδειγμα, δημιούργησε την Cerevel Therapeutics, μεταφέροντας τα υπό ανάπτυξη νευρολογικά φάρμακα της Pfizer Inc στην νεοσύστατη εταιρεία, σε μια συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων το 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή