Σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, μετά και τις νέες διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της για τη συνέχιση της σύσφιξης, και τις προεκτάσεις αυτής στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,4%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 7.700 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,37% στις 14.737 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,69% στις 6.859 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 6,5% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του British Retail Consortium και της KPMG. «Οι αριθμοί για την αύξηση των πωλήσεων τον Δεκέμβριο φαίνονται υγιείς, δήλωσε ο Paul Martin, επικεφαλής λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο της KPMG.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα αγαθά κοστίζουν περισσότερο και συγκαλύπτει το γεγονός ότι ο όγκος των αγαθών που αγοράζουν οι άνθρωποι είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή».

Ανησυχίες

Οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φέτος αντισταθμίστηκαν από την ανανεωμένη αισιοδοξία για την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έκανε στροφή στους αυστηρούς περιορισμούς του Covid τον Δεκέμβριο και ακολούθησαν γρήγορα άλλες φιλικές προς την αγορά αλλαγές.

Η κινεζική οικονομία προβλέπεται πλέον να επεκταθεί κατά 4,8% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Παρόλα αυτά, οι αποπληθωριστικές πιέσεις επιδεινώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με την αύξηση των τιμών να είναι πιθανότατα υποτονική ακόμη και όταν η οικονομία ανακάμψει αργότερα φέτος, σύμφωνα με το China Beige Book International.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές