Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, με τον Nasdaq να διασώζει την ανοδική του κίνηση κόντρα στις πιέσεις που ασκήθηκαν στους περισσότερους τίτλους των άλλων δεικτών, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 33.517 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,08% στις 3.892 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 10.635 μονάδες.

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ώθηση από τον DAX

Σε επίπεδο τίτλων, η Coinbase κέρδισε πάνω από 17%, ακολουθώντας την ανάκαμψη του bitcoin. Η άνοδος έρχεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ράλι στις μετοχές τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

Πάντως, σχολιάζοντας την αγορά, ο αναλυτής της Wells Fargo Christopher Harvey, ανέφερε ότι η απόδοση των τελευταίων ημερών «επιβεβαίωσε αυτό που περιμέναμε το 2023: Η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα είναι ο “νέος ΔΤΚ”. Φέτος, τα στοιχεία για τα εργασιακά θα δίνουν τον τόνο (είτε hawkish είτε dovish) στις αντιλήψεις της Fed», ανέφερε.

Επίσης, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Duke, Campbell Harvey, χαρακτήρισε τη Fed «μπαλαντέρ», λέγοντας ότι οι κινήσεις της θα μπορούσαν να καθορίσουν αν θα υπάρξει ύφεση. Είπε ότι η κεντρική τράπεζα «άργησε» να αρχίσει να καταπολεμά τον πληθωρισμό. Ο Harvey είπε ότι το ερώτημα τώρα είναι αν τα μέλη θα αργήσουν «ξανά» να ανταποκριθούν στην τρέχουσα οικονομική συρρίκνωση, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σημαίνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων είχαν τις επιδιωκόμενες επιπτώσεις τους.

«Κοιτάζοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, είναι αρκετά σαφές ότι… κορυφώσαμε και είναι περιττό να κάνουμε πρόσθετη σύσφιγξη», δήλωσε ο Harvey. «Αλλά αν πιέσουν πολύ σκληρά, θα προκαλέσουν μια σκληρή προσγείωση και αυτό είναι εντελώς περιττό».

«Η αγορά, τουλάχιστον για το 2023, φαίνεται πολύ πιο αισιόδοξη από το πώς τελειώσαμε το 2022», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. «Σήμερα είναι άλλη μία από εκείνες τις ημέρες όπου πραγματικά βλέπεις την ανάπτυξη να υπερέχει της αξίας και βλέπεις μια επιστροφή στην αισιοδοξία όσον αφορά το τι μπορεί να συμβεί για τη χρηματιστηριακή αγορά φέτος».

Η εικόνα πάντως θόλωσε σήμερα για τους λάτρεις των στατιστικών, καθώς η συνεδρίαση ήταν η πέμπτη του 2023, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές έναν κλασικό κανόνα της Wall Street που υποδηλώνει ότι η αγορά θα κλείσει το έτος ανοδικά αν οι μετοχές έχουν καλή απόδοση στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις. Ο S&P 500 έκλεισε το έτος θετικά στο 83% των περιπτώσεων που έκλεισε ανοδικά τις πέντε πρώτες συνεδριάσεις – και με μέσο κέρδος 14%, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, τα τελευταία στοιχεία για την καταναλωτική πίστη έδειξαν ότι οι ιδιώτες δανείστηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι ιδιώτες δανείστηκαν συνολικά 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, ποσό που υπερέβη τη συναίνεση των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε η FactSet. Αυτό όμως σηματοδότησε μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν οι ιδιώτες δανείστηκαν 29,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]