
Ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία παραδόσεων, αξιών και αναλύσεων του γάλακτος που διακινείται στη χώρα, σε εύκολα κατανοητή μορφή, με χρήση χαρτών και γραφημάτων, σε κάθε Έλληνα πολίτη, δίνει η εφαρμογή για κινητές συσκευές του ΕΛΓΟ Δήμητρα iMilk-Elgo.
Επιπλέον παρέχεται στους παραγωγούς γάλακτος η δυνατότητα πρόσβασης στα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τους ίδιους. Ο σχεδιασμός της εφαρμογής iMilk-Elgo βασίζεται στην εγκυρότητα των δεδομένων που διατηρεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στις βάσεις δεδομένων που διαθέτει για το νωπό νάλα του πρωτογενούς τομέα, που προέρχονται από το σύνολο των παραγωγών/κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών της χώρας.
Κτηνοτρόφοι: Πλήγμα οι ελληνοποιήσεις γάλακτος – Κινδυνεύει η κτηνοτροφία
Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του TAXISnet, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια του συστήματος ώστε κάθε χρήστης να βλέπει μόνο στοιχεία στα οποία επιτρέπεται να έχει πρόσβαση.

Το αποτέλεσμα είναι η άμεση πρόσβαση στην ορθή πληροφορία από όλους, στα κρίσιμα μεγέθη του προϊόντος (ποσότητα, ποιότητα, τιμή, γεωγραφική και χρονική θέση κλπ.), έχοντας σαν καινοτομία την μοναδικότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας στον κλάδο και την φιλικότητα της χρήσης από μία mobile συσκευή (π.χ. κινητό τηλέφωνο).
Σημαντικό να αναφερθεί ότι τηρούνται οι κανονισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), ώστε τα δεδομένα και οι πληροφορίες που αφορούν την ατομική δραστηριότητα του κάθε παραγωγού να είναι διαθέσιμα μόνο στον ίδιο με διαδικασία ταυτοποίησης μέσω του Taxisnet. Από την άλλη, πληροφορίες σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας, Περιφέρειας και χώρας, είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής.
Πώς λειτουργεί
Η εφαρμογή imilk-Elgo (App) παρέχει εποπτική εικόνα, σε κάθε χρήστη κινητού, για το γάλα που διακινείται στη χώρα. Έχει δοθεί έμφαση στην απλότητα ώστε να μπορεί να κατανοήσει κάποιος μη ειδικός την πληροφορία που του παρουσιάζεται.
Η πληροφορία παρουσιάζεται αρχικά πάνω στο χάρτη της Ελλάδας με χρήση χρωμάτων στα οποία ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – εφαρμογή iMilk-Elgo αντιστοιχούν δυναμικά διαστήματα τιμών. Σε όλη την πορεία υπάρχει συνέπεια ώστε ο χρήστης να προσαρμόζεται εύκολα και με μια γρήγορη ματιά να αντιλαμβάνεται αυτό που βλέπει.
Η κύρια ιδέα του χάρτη είναι ότι εμφανίζονται μέχρι πέντε κατηγορίες που έχουν χρώματα από πράσινο μέχρι κόκκινο, όπου το πράσινο είναι το καλύτερο και το κόκκινο το χειρότερο. Αν π.χ. ο χρήστης βλέπει μέσους όρους παραδόσεων, το πράσινο του δείχνει σε ποιες περιοχές οι παραγωγοί παράγουν περισσότερο γάλα. Αν, από την άλλη, βλέπει τιμές μικροβιακών πληθυσμών, το πράσινο εμφανίζεται στις περιοχές που οι μέσοι όροι είναι μικρότεροι. Ο χάρτης δουλεύει σε επίπεδα – αρχικά δείχνει τις τιμές ανά περιφέρεια.
Αν ο χρήστης επιλέξει (με άγγιγμα) μια περιοχή, η εφαρμογή κάνει εμβάθυνση και δείχνει την ανάλυση ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ομοίως στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει κάποια Περιφερειακή Ενότητα για να δει περισσότερες πληροφορίες. Εκτός του χάρτη, έχει γίνει χρήση διαγραμμάτων (π.χ. Bars) που δείχνουν την εξέλιξη των στοιχείων, κυρίως στην ανάλυση σε επίπεδο μηνών. Σε όλα τα προηγούμενα (χάρτες / διαγράμματα) ο χρήστης μπορεί να επιλέξει φίλτρα περιόδου, είδους γάλακτος (αγελαδινό, γίδινο, πρόβειο, βουβαλίσιο κλπ.), είδους πληροφορίας (μέση ποσότητα / αξία / τιμή ανάλυσης) και σε περίπτωση που βλέπει αναλύσεις, το είδος ανάλυσης (π.χ. λίπος, πρωτεΐνη, μικρόβια κλπ.).

Πώς συνδέονται οι κτηνοτρόφοι
Σε περίπτωση που ο χρήστης είναι παραγωγός γάλακτος, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια του TAXISnet ώστε να βλέπει τις εξατομικευμένες πληροφορίες που τον αφορούν. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή τον κατευθύνει στην υπηρεσία πιστοποίησης (authentication) χρηστών του Taxisnet.
Ολοκληρώνοντας επιτυχώς τη διαδικασία στο Taxisnet, η εφαρμογή ελέγχει αν είναι όντως παραγωγός γάλακτος αντλώντας στοιχεία από το μητρώο παραγωγών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε περίπτωση επιτυχούς πιστοποίησης, η εφαρμογή εμφανίζει επιπλέον στοιχεία, που σχετίζονται με τη δραστηριότητά του ως παραγωγός γάλακτος.
Πιο συγκεκριμένα, στις οθόνες που παρουσιάζουν διαγράμματα υπάρχει πλέον συνδυασμός των στοιχείων των μέσων όρων και των προσωπικών του στοιχείων . Έτσι ο παραγωγός μπορεί να δει άμεσα την κατάστασή του σε σχέση με τους αντίστοιχους μέσους όρους και να διαπιστώσει τη θέση του συγκριτικά με το μέσο όρο σε επίπεδο Επικράτειας / Περιφέρειας / Περιφερειακής Ενότητας. Ακόμη μπορεί να δει στοιχεία παραδόσεων γάλακτος και τις τιμές αναλύσεων του, που προέρχονται είτε από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή άλλα εργαστήρια αναλύσεων. Τέλος, στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, εμφανίζονται χρήσιμα Νέα και Ανακοινώσεις που δημοσιεύει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.


Latest News

Πόσα θα πληρώσουμε φέτος για τον οβελία - «Αλμυρή» η τιμή για αμνοερίφια
Μία τιμή για τον καταναλωτή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια, λένε οι κτηνοτρόφοι

Τι αλλάζει στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Τι προβλέπει τροπολογία

Κρασιά στο «κόκκινο» – Προβλήματα από το προειδοποιητικό μήνυμα υγείας
Κανένα «προειδοποιητικό μήνυμα για την υγεία στις ετικέτες κρασιών» υποστηρίζει η Copa Cogeca

Ανησυχία για το μέλλον της φέτας –Τι γίνεται με τους ελέγχους για νοθεία
Η φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι

Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της εισφοράς 2021 στον ΕΛΓΑ
Δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση

«Ανοίγει πόρτες» το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό- «Δεύτερη άνοιξη» για ξεχασμένες ποικιλίες
Αξιόλογη η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην ProWein του Ντίσελντορφ, τη μεγαλύτερη έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο

Εκτός των αυτόχθονων φυλών τα πρόβατα και η αίγα της Κρήτης
Έχει σταματήσει η όποια προσπάθεια γενετικής βελτίωσης, λένε οι κτηνοτρόφοι

Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης
Ρυθμίσεις για τη διαδικασία μετάκλησης

Πληρωμές 24 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Από τις 09/03/2023 έως τις 17/03/2023 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε τις παρακάτω πληρωμές ύψους 24.014.665,53 ευρώ

Ξεκινούν αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής
Οι κατηγορίες των βραβείων