Το κύμα απολύσεων που σαρώνει κλάδους της οικονομίας όπως ο τεχνολογικός τομέας, ιδίως στις ΗΠΑ, παρουσιάζει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις απολύσεις που συνόδευαν τις προηγούμενες κρίσεις – με τελευταία αυτή του κορωνοϊού: Αυτή τη φορά απομακρύνονται κυρίως εργαζόμενοι του «λευκού κολάρου».

Πρόκειται για υψηλά αμειβόμενους, καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους και ενδιάμεσα στελέχη, των οποίων οι απολύσεις έρχονται κατά χιλιάδες τη στιγμή που στον τομέα των «μπλε κολάρων», των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων στη βάση της παραγωγικής διαδικασίας, παρουσιάζονται κολοσσιαίες ελλείψεις.

Απολύσεις: Τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας κόβουν θέσεις εργασίας λόγω διαφαινόμενης ύφεσης

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η εικόνα αυτή οφείλεται στην περίοδο της πανδημίας, όταν τα lockdowns οδήγησαν σε αναπροσαρμογή της οικονομικής δραστηριότητας με μαζικά λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου και παράλληλη άνθιση των τεχνολογικών πλατφορμών.

Την περίοδο εκείνη χιλιάδες εργαζόμενοι στην παραγωγική βάση εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους – και πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ. Από την άλλη, οι εταιρείες κυρίως του τεχνολογικού τομέα προσέλαβαν τεράστιους αριθμούς στελεχών που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν γρήγορα στην εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου.

Η αλλαγή και ο κίνδυνος

Με την επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας, τα δεδομένα άλλαξαν: Οι κλάδοι που είχαν βιαστεί να μειώσουν το προσωπικό τους βρέθηκαν τώρα με τεράστιες ελλείψεις (το χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το καλοκαίρι του 2022 είναι ενδεικτικό της κατάστασης που προκλήθηκε). Ενώ ο τεχνολογικός τομέας χτυπήθηκε σφοδρά τόσο από την απελευθέρωση της κοινωνικής ζωής, όσο και από την κρίση κόστους ζωής που επακολούθησε. Έτσι τα «λευκά κολάρα» βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σαρωτικού κύματος απολύσεων.

Παρόλαυτα, με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να παραμένει εξαιρετικά σφιχτή, 8 στους 10 υπαλλήλους που απολύθηκαν από τεχνολογικούς κολοσσούς κατάφεραν να βρουν δουλειά ενός τριών μηνών. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί: Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια και η οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση, η εξεύρεση εργασίας θα γίνει πιο δύσκολη. Και η δυσκολία αυτή δεν θα αφορά πλέον μόνο τα «λευκά», αλλά και τα «μπλε κολάρα», τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους της παραγωγικής βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή