Οι γίγαντες της τεχνολογίας έχουν συνηθίσει να ασκούν δύναμη και επιρροή. Τώρα έρχεται το τσεκούρι. Από τη Meta Platforms έως το Twitter, άπαντες συνειδητοποιούν ότι το μέγεθος του εργατικού δυναμικού έχει γίνει πολύ μεγάλο, την ώρα που επικρατεί οικονομική ύφεση.

Μετά από μία διετία ανάπτυξης, ένα τσουνάμι αρνητικών ειδήσεων έρχεται από τον τεχνολογικό τομέα. Η εποχή με τις παχιές αγελάδες που έζησε ο κλάδος μέσα στη πανδημία, όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μόνο μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών τεχνολογίας, έχει περάσει. Η οικονομία επιβραδύνεται και το παιχνίδι για τον τεχνολογικό τομέα αλλάζει, αλλά όχι με καλό τρόπο.

Πώς η ΕΕ σχεδιάζει να… επιβληθεί στους Big Tech το 2023

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon πρόκειται να αυξήσει τις απολύσεις προσωπικού σε πάνω από 18.000 σαν μέρος της μείωσης του εργατικού δυναμικού που έχει ήδη ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άντι Τζάσι.

Το πρόγραμμα μείωσης προσωπικού θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 18 Ιανουαρίου και θα αφορά τους τομείς ηλεκτρονικού εμπορίου και ανθρώπινου δυναμικού. Οι περικοπές προσωπικού ουσιαστικά αντικατοπτρίζουν το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Amazon που αριθμεί σχεδόν 300.000 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Layoffs.fyi, που παρακολουθεί τις περικοπές προσωπικού στις εταιρείες τεχνολογίας, 1.018 τεχνολογικές εταιρείες απέλυσαν 153.678 εργαζόμενους εντός το 2022.

Το τηλεοπτικό δίκτυο AMC προχώρησε σε μείωση 20% του προσωπικού που απασχολεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Κριστίνα Σπέιντ, η οποία αποχώρησε από τη θέση τρεις μήνες μετά την ανάληψή της, σύμφωνα με Reuters.

Τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος οι απώλειες των Big Tech στη Wall Street

Την ίδια ώρα, το Kraken, ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό του δυναμικό, σε παγκόσμια κλίμακα, κατά 30%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1.100 υπαλλήλους. Αιτία οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς που επιβράδυναν τη ζήτηση για ψηφιακά κεφάλαια.

Τον Νοέμβριο, η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram καθώς και της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε περικοπές προσωπικού κατά 13%, δηλαδή θα απέλυε πάνω από 11.000 υπαλλήλους, ίσως στην πιο εκτεταμένη εκστρατεία μαζικών απολύσεων στον τεχνολογικό κλάδο εντός του 2022.

«Ο Ζάκερμπεργκ τελικά διάβασε την κατάσταση και ανέλαβε δράση» η οποία είναι «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» ανέφερε τότε σε σχετικό σχόλιό της η Wedbush Securities μετά την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας