Ολοένα και περισσότερο οι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν απευθείας σε νεοσύστατες εταιρείες, αποφεύγοντας τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το Bloomberg, από νέα έκθεση της Dentons, σύμφωνα με την οποία το 63% των οικογενειακών γραφείων χρησιμοποιούν άμεσες επενδύσεις ενώ ένα επιπλέον 22% ενδιαφέρεται να το πράξει. Η δικηγορική εταιρεία διεξήγαγε έρευνα σε 188 ερωτηθέντες από οικογενειακά γραφεία από 32 χώρες.

ΕΑΤΕ – TechTour SE Europe: Στο στόχαστρο 100 funds 30 startups – Στα 10 δισ. ευρώ τα επενδυτικά κεφάλαια

Οι άμεσες επενδύσεις

Οι άμεσες επενδύσεις έχουν κερδίσει σε δημοτικότητα ως ένας τρόπος μείωσης των αμοιβών προς τα παραδοσιακά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απευθείας ανάληψη μεριδίου σε μια εταιρεία ή τη συμμετοχή σε συλλογικές συμφωνίες με άλλα οικογενειακά γραφεία.

Ο Edward Marshall, παγκόσμιος επικεφαλής του τομέα των οικογενειακών γραφείων και των εταιρειών υψηλού πλούτου της Dentons, δήλωσε ότι οι εν λόγω επενδυτικές εταιρείες προσελκύονται ιδιαίτερα από ευκαιρίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και από ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Πολλά οικογενειακά γραφεία, όταν κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις, σκέφτονται μακροπρόθεσμα», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα οικογενειακά γραφεία έχουν εκτοξευθεί σε αριθμό παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει λόγω της εκτίναξης των περιουσιών σε τομείς της τεχνολογίας, της χρηματοδότησης και της ακίνητης περιουσίας. Τα σχήματα αυτά, τα οποία διαχειρίζονται τα προσωπικά κεφάλαια των υπερπλούσιων, είναι ελαφρώς ρυθμιζόμενα, ευέλικτα και όσο δημόσια ή ιδιωτικά επιθυμεί ο ιδρυτής.

Αν και οι άμεσες επενδύσεις μπορούν να δώσουν στα οικογενειακά γραφεία μεγαλύτερο έλεγχο και πιο πρακτική συμμετοχή στην εταιρεία, «συνοδεύονται επίσης από τη δική τους σειρά προβλημάτων», δήλωσε ο Marshall. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση υψηλής ποιότητας ροής συμφωνιών, για παράδειγμα, και συνήθως απαιτούν εσωτερική ή εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την αξιολόγηση εταιρειών από πολύ εξειδικευμένους τομείς, όπως η βιοτεχνολογία.

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι άμεσες επενδύσεις είναι δύσκολες και πολύ απαιτητικές σε πόρους», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή