«Υπερ-πτωτικοί» («uber-bearish») παραμένουν για τις αγορές 309 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 854 δισ. δολαρίων κατά την τελευταία έρευνα του Νοεμβρίου της Bank of America, με το συντριπτικό 92% των διαχειριστών να αναμένει πως το 2023 θα είναι μια χρονιά στασιμοπληθωρισμού, με ισχνή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης – BofA: «Βλέπει» πτώση πληθωρισμού και παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης

Ενα καθαρό 77% των διαχειριστών «βλέπει» επίσης την ύφεση ως πιθανή, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της εν λόγω μηνιαίας έρευνας οι διαχειριστές είναι πεπεισμένοι πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν το 2023, δηλαδή οι τιμές των ομολόγων που κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις θα σημειώσουν άνοδο. Αυτό σημαίνει πως οι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν πως το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά για τις ομολογιακές αγορές.

Διαβάστε επίσης – Αγορές: Οι προβλέψεις 5 οίκων για την επόμενη μέρα

Η μεγαλύτερη απειλή

Οι fund managers σε ποσοστό 32% θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές τους επόμενους 12 μήνες τον πληθωρισμό, ενώ με ίδιο ποσοστό (18%) ακολουθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η διατήρηση μιας «γερακίσιας» στρατηγικής στη νομισματική πολιτική από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες και το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να υποπέσει σε βαθιά ύφεση.

Οι διαχειριστές διατηρούν «μειωμένες θέσεις» στις μετοχικές αγορές και «αυξημένες θέσεις» στα μετρητά, ενώ η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκιά τους εξακολουθεί να είναι πολύ αμυντική με τα επίπεδα των μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους (στο 6,2%), να παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά του περασμένου μήνα (6,3%)

Αναλυτές της Bank of America σημείωσαν πάντως πως αν ο πληθωρισμός βρεθεί σε πτωτική τροχιά, τότε οι «ταύροι» (που ποντάρουν στην άνοδο) ίσως πάρουν τα ηνία από τις «αρκούδες» (που ποντάρουν σε πτώση) στις αγορές. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η πιο δημοφιλής συναλλαγή αφορά στο δολάριο ΗΠΑ, αν και το 72% των διαχειριστών, θεωρεί πως το αμερικανικό νόμισμα είναι υπερτιμημένο.

Ανοδικές (long) θέσεις, στο δολάριο, short (πτωτικές) θέσεις στις κινεζικές μετοχές και long στο πετρέλαιο αποτελούν τις ποιο δημοφιλής συναλλαγές των διαχειριστών, ενώ από τις πιο διαδεδομένες «αντίθετες συναλλαγές» («contrarian trades») των διαχειριστών αφορά σε ανοδικές (long) θέσεις στις αναδυόμενες αγορές με πτωτικές θέσεις (short) στο δολάριο ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες