Ισχυρά ήταν τα κέρδη σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,4%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,40% στις 7.724 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 14.947 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,80% στις 6.924 μονάδες.

Wall Street: Συνεχίζει το ανοδικό σερί

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής ασφαλιστικής Direct Line σημείωσαν πτώση 29% μετά την κατάργηση του τελικού μερίσματος για το 2022, οδηγώντας τη στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρουσίασε αύξηση των απαιτήσεων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κακοκαιρίας στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, η οποία οδήγησε την ασφαλιστική εταιρεία σε ζημία από την ανάληψη κινδύνων για το έτος. Οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έκαναν τις επισκευές οχημάτων πιο ακριβές, ενώ οι απροσδόκητες ζεστές και κρύες καιρικές συνθήκες αύξησαν τη ζήτηση, δήλωσε η Direct Line.

Οδηγός ο πληθωρισμός

Πέραν αυτών πάντως, το κλίμα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί, καθώς οι επενδυτές βλέπουν σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού, ενισχύοντας επίσης τα στοιχήματα για λιγότερο επιθετική σύσφιξη από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Ο πραγματικός οδηγός των πάντων αυτή την εβδομάδα είναι τα στοιχεία για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο και οι προσδοκίες είναι ότι θα είναι ελαφρώς ασθενέστερα από ό,τι αναμενόταν”, δήλωσε ο Mark Taylor, της Mirabaud Securities. “Υπάρχει στην πραγματικότητα ίσως μια πιθανότητα ότι ένα θετικό ή ένα γραμμικό σοκ από τον ΔΤΚ μπορεί να προκαλέσει μια μικρή κατοχύρωση κερδών”.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 1,7%, αφού τον Ιούνιο είχε εκτιμήσει ότι θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 3% το 2023. Ένας ρυθμός ανάπτυξης 1,7% θα καθιστούσε το τρέχον έτος ένα από τα πιο αδύναμα έτη ανάπτυξης των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βήμα σημειωτόν

Η χάραξη της πλάγιας γραμμής συνεχίστηκε και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ολοκλήρωσε άλλη μια συνεδρίαση μοιρασμένων προσήμων και ταλάντευσης πέριξ των 960 μονάδων, με τους αγοραστές να επικρατούν στο τέλος. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,15% στις 963,70 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 80,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές