Αρνείται να δώσει την έγκρισή της για επανέναρξη της εμπορίας νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σε ώρες Ασίας, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας. Σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος, ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι το LME θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχώς στη διαχείριση της αγοράς σε διαφορετική ζώνη ώρας από την ευρωπαϊκή.

Τον Μάρτιο του 2022, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο για διαπραγμάτευση μετάλλων στον κόσμο αναγκάστηκε να αναστείλει τις συναλλαγές που αφορούσαν το νικέλιο για οκτώ ημέρες, αφότου η τιμή εκτινάχθηκε περισσότερο από 50% κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία. Αποτέλεσμα η τιμή να εκτοξευθεί άνω των 100.000 δολαρίων ο τόνος καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

LME: Πώς «έσωσε» την αγορά νικελίου από ένα «σπιράλ θανάτου» 20 δισ. δολαρίων

Η αναστολή των συναλλαγών, δημιούργησε αναστάτωση στους εμπορικούς και επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι είδαν να στερούνται μια κύρια τιμή αναφοράς. Παράλληλα η απόφαση αυτή έπληξε το κύρος του βρετανικού χρηματιστηρίου.

Έκτοτε οι όγκοι συναλλαγών και οι τζίροι στο LME έχουν καταρρεύσει, εν μέρει λόγω της αναστολής της εμπορίας νικελίου στην ασιατική ζώνη ώρας. Όσο παραμένει η αναστολή οι όγκοι θα παραμένουν υποτονικοί κι αυτό διότι οι έμποροι στην Ασία δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη διαφορά στις τιμές μεταξύ των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης νικελίου στο LME και στο Shanghai Futures Exchange (ShFE), το λεγόμενο «arbitrage».

Στις 28 του περασμένου Νοεμβρίου το βρετανικό χρηματιστήριο είχε εκφράσει την ελπίδα να αρχίσει τις συναλλαγές κατά τις ώρες της Ασίας εκ νέου εντός δύο εβδομάδων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας (FCA) επισήμανε στο χρηματιστήριο ότι δεν επαρκούσαν οι εποπτικοί έλεγχοι.

«Η ρυθμιστική αρχή θέλει το LME να παρακολουθεί τις συναλλαγές για το νικέλιο και να βεβαιωθεί ότι περιορίζει την αστάθεια. Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι μπορεί να το κάνει όταν το Λονδίνο κοιμάται», δήλωσε μια από τις πηγές.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του χρηματιστηρίου, Select, ανοίγει στη 01:00 ώρα Λονδίνου για τη διαπραγμάτευση συμβολαίων χαλκού, αλουμινίου, ψευδαργύρου και μολύβδου. Από τον περασμένο Μάρτιο η διαπραγμάτευση για το νικέλιο στο Select αρχίζει στις 08:00 η ώρα Λονδίνου.

«Αν υπάρχει περιθώριο για περισσότερο arbitrage μεταξύ των τιμών στο LME και στο ShFE θα βελτιωθούν και οι όγκοι συναλλαγών. Το LME σκέφτεται να μειώσει τα όρια στις ημερήσιες κινήσεις των τιμών», σημειώνει η μία εκ των πηγών.

Λίγο μετά την κρίση του Μαρτίου, το LME εφάρμοσε ημερήσιο όριο τιμής 15% για την τιμή του νικελίου.

«Η ρυθμιστική αρχή πρέπει να είναι βέβαιη ότι εάν επαναληφθεί η εμπορία νικελίου σε ώρες Ασίας, η εποπτεία θα είναι αποτελεσματική. Η εμπιστοσύνη είναι το ζήτημα», σύμφωνα με άλλη πηγή.

«Στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά εκ νέου, πρέπει να γνωρίζει ότι το LME είναι έτοιμο. Η FCA πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κατάλληλες διαδικασίες και έλεγχοι», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές