Έπειτα από μια διετία ψηφιακών συνεδριάσεων λόγω πανδημικού τρόμου και έπειτα από μια εντελώς άκαιρη, εξ αναβολής λόγω Covid αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία εαρινή μάζωξη πέρυσι το Μάιο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός επιστρέφει στα ειωθότα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την χρονική περίοδο της διεξαγωγής του και το γενικότερο χιονισμένο σκηνικό που το συνοδεύει από το 1971 που το εμπνεύστηκε ο αειθαλής ιδρυτής του, γερμανο-ελβετός μηχανικός και οικονομολόγος Κλάους Σβαμπ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του 2023 θα διεξαχθεί στο Νταβός από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου και θα συγκεντρώσει, όπως πάντα, την πολιτική και οικονομική ελίτ του πλανήτη. Το κεντρικό θέμα της εφετινής μάζωξης συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις την κεντρική, ιδεατή επιδίωξη των κρατών και των κυβερνήσεων στην παρούσα διεθνή συγκυρία που έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο αναπάντεχο και καταιγιστικό τα τελευταία τρία χρόνια από την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τον πόλεμο: «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Κατάρρευση της Ρωσίας, κραχ και πυρηνικός όλεθρος: Τι προβλέπουν 167 αναλυτές

Παρουσίες και απουσίες

Περισσότεροι από 600 διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη, όλοι οι διευθυντές των μεγάλων διεθνών Οργανισμών και τουλάχιστον 30 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου θα κατακλύσουν την κατάλευκη (εκεί πρόλαβε να χιονίσει από το Δεκέμβριο) κωμόπολη των ελβετικών Άλπεων.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο η ευρωπαϊκή παρουσία θα είναι μεγάλη. Εκτός από το γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, τον ολλανδό Μαρκ Ρούτε και τον έλληνα Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ήδη γνωστό ότι θα μεταβεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στο Φόρουμ – αντ’ αυτού θα μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Η «Le Figaro» παρατηρεί ότι ο πρόεδρος «ίσως δεν θα ήθελε να εμφανιστεί στο κλαμπ της παγκόσμιας ελίτ, το οποίο αντιμετωπίζεται με καχυποψία στη Γαλλία». Υποθέτει κανείς ότι τον Μακρόν κρατούν στη χώρα του και οι κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, που ξεκινούν στις 19 Ιανουαρίου.

Τη συμμετοχή τους σε κάποια από τα πολυάριθμα πάνελ έχουν προαναγγείλει πολλοί Αφρικανοί, Λατινοαμερικανοί και Ασιάτες ηγέτες. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Σίριλ Ραμαφόζα, ο ομόλογός του της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιολ.

Στο Νταβός εφέτος επιστρέφουν και οι… Κινέζοι! Δεν θα μεταβεί ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά ο αντιπρόεδρος της της κυβέρνησης, Λιου Χι. Ούτε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στο Φόρουμ. Οι ΗΠΑ στέλνουν όμως μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ θα μεταβεί και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή, πρώην υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Ομπάμα, Τζον Κέρι.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι συχνά, για λόγους ασφαλείας, κάποιοι πολιτικοί ηγέτες ανακοινώνουν την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ. Εφέτος αναμένεται, ας πούμε, μια υψηλόβαθμη ουκρανική αποστολή, ανάλογη με εκείνη της περασμένης συνάντησης που έγινε τον περασμένο Μάιο.

Ρωσική αποστολή δεν θα μεταβεί – πέρυσι οι Ρώσοι είχαν αποκλειστεί από τους διοργανωτές και η απαγόρευση δεν έχει αρθεί. Ούτε οι Ρώσοι, όμως, φαίνεται πως θέλουν να ταξιδέψουν στις Άλπεις. Τον περασμένο Νοέμβριο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ετοιμαστεί κανένα ρωσικό επιχειρηματικό περίπτερο στο Νταβός του 2023.

«Κρίσεις δίχως προηγούμενο»

«Το μέλλον χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις δίχως προηγούμενο», ανέφερε την Τρίτη κατά την παρουσίαση του εφετινού Φόρουμ ο ιδρυτής και πρόεδρός του Κλάους Σβαμπ. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή μέσα σε ένα φόντο θολό, που χαρακτηρίζεται από την απειλή μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης», είπε ο ηλικίας 85 ετών μάνατζερ.

«Οι κυβερνήτες και οι διαμορφωτές πολιτικής προσπαθούν να λάβουν αποφάσεις επί θεμάτων ασυνήθιστα σύνθετων και πολύπλοκων και να δώσουν λύσεις. Για να καταστεί δυνατό αυτό σε έναν κατακερματισμένο κόσμο σαν τον σημερινό, απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας», τόνισε ο Σβαμπ.

Ο επικεφαλής του Φόρουμ είπε ότι η εφετινή συνάντηση «δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς να δώσουν λύσεις σε προκλήσεις παγκόσμιες και προβλήματα οικουμενικά μέσω άτυπων, διαπροσωπικών επαφών που θα έχουν». Όσο για τους επιχειρηματίες, «το Νταβός προσφέρει πάντα την ευκαιρία να γνωρίσουν συγκεντρωμένους σε ένα τόπο και μέσα σε λίγες ημέρες δεκάδες δυνητικούς συνεργάτες και πελάτες τους από όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας