Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022 έκλεισε ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σήμερα, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία ότι οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται αφήνοντας περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να μην είναι τόσο επιθετικές στη νομισματική τους σύσφιξη.

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,7%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,89% στις 7.794 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,74% στις 15.058 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,74% στις 6.975 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του γαλλικού ομίλου βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft σημείωσαν πτώση άνω του 21%, αφού η διοίκηση μείωσε τις προβλέψεις της για τα έσοδά της, ανέβαλε την κυκλοφορία του νέου της παιχνιδιού «Skull & Bones» και ακύρωσε τρία μη ανακοινωμένα παιχνίδια. Απώλειες 14% και για την ελβετική εταιρεία περιφερειακών υπολογιστών Logitec, αφού δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για τα τριμηνιαία κέρδη και μείωσε τις προοπτικές των πωλήσεών της.

Στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρούσε 0,1% για τον Δεκέμβριο, αλλά θα αυξανόταν 6,5% σε ετήσια βάση, έναντι μηνιαίας αύξησης 0,1% τον Νοέμβριο και ετήσιου ρυθμού 7,1%, σύμφωνα με το Dow Jones. Αυτό συνέβη τελικά, με την αγορά πλέον να εστιάζει στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, στην προσεχή συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν φροντίσει να καταστήσουν σαφές ότι η απόφαση αυτή εξαρτάται από τα δεδομένα. Έχοντας αυτό κατά νου, ο εν λόγω δείκτης τιμών καταναλωτή θα αποτελέσει βασικό μέτρο της προόδου τους όσον αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών για το έτος και τα τρία επόμενα χρόνια υποχώρησαν, σύμφωνα με την τελευταία της έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο. Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω από 5,4% σε 5%, ενώ τρία χρόνια πριν οι προσδοκίες πήγαν λίγο περισσότερο προς το εύρος στόχου στο 2,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές