Νίκη ορόσημο για το συνδικαλισμό στις ΗΠΑ και δη στους τεχνολογικούς κολοσσούς πέτυχε το συνδικάτο εργαζομένων στην Amazon, με απόφαση του διευθυντή αμερικανικού εργατικού συμβουλίου, σύμφωνα με το CNBC.

Πρακτικά η νίκη των εργαζομένων σε αποθήκη της Amazon, αναγκάζει τον δεύτερο εργοδότη στις ΗΠΑ, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για εργασιακή σύμβαση.

Amazon: Περικόπτει 18.000 θέσεις εργασίας

Η εταιρεία μπορεί είτε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων σε ευρύτερο ακροατήριο στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ (NRLB) ή μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της στο JFK8 στην πόλη της Νέας Υόρκης στο Staten Island.

Η εκπρόσωπος της Amazon Kelly Nantel δήλωσε ότι η απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Γραφείου του NRLB ήταν αναμενόμενη, εμφανίστηκε όμως να αμφισβητεί τη νομιμότητά της: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εκλογική διαδικασία ήταν δίκαιη, νόμιμη ή αντιπροσωπευτική της πλειοψηφίας αυτού που θέλει η ομάδα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της απόφασης

Η νίκη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της Amazon στις ΗΠΑ αποφάσισαν -ή τόλμησαν κατά πολλούς- να συνδικαλιστούν, στα 30 χρόνια της εταιρείας.

Είναι ακόμη μια στιγμή ορόσημο για την οργανωμένη εργασία, η οποία έχει φέρει στο προσκήνιο την παρακολούθηση της παραγωγικότητας μέχρι εξαντλήσεως στους χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό Σωματείο της Amazon (ALU) κοινοποίησε την απόφαση του διευθυντή εργατικού συμβουλίου με ένα tweet.

Ας σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους που ψήφισαν τον περασμένο Μάρτιο αποφάσισαν να ενταχθούν στο συνδικάτο για να διεκδικήσουν αυξήσεις μισθών και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες.

Η Amazon έκτοτε μεθοδεύει την παρεμπόδιση της επιτυχούς δραστηριότητας του σωματείου. Εργαζόμενοι σε διάφορες εγκαταστάσεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ψήφισαν αρνητικά για την ένταξή τους στο σωματείο σε δύο εκλογικές διαδικασίες έκτοτε, ενώ η Amazon δήλωσε αντίθεση εξ αρχής στις διαδικασίες.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου  Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ απέρριψε τις ενστάσεις της εταιρείας την Τετάρτη.

Απολύσεις

Χθες Τετάρτη, η Amazon γνωστοποίησε στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες από 18.000 απολύσεις, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για μείωση του εργατικού δυναμικού που είχε προαναγγελθεί.

Οι περικοπές ανέρχονται στο 6% του εταιρικού εργατικού δυναμικού της Amazon, που ισοδυναμεί με περίπου 300.000 ανθρώπους, και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική στροφή στην πολιτική του λιανεμπορικού κολοσσού ο οποίος πρόσφατα διπλασίασε το βασικό ανώτατο όριο αμοιβών για να προσελκύσει περισσότερα ταλέντα.

Η Amazon έχει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αποθήκης, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη της Αμερικής μετά την Walmart Inc.

Στην τεχνολογική βιομηχανία ανακοινώθηκαν το 2022 περισσότερες από 150.000 απολύσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Layoffs.fyi, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή