Η αυγή του 2023 έκρυβε μια έκπληξη για τον Ίλον Μασκ: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Όχι για κάποιο θετικό (για τον ίδιο) επίτευγμα, αλλά για την… μεγαλύτερη απώλεια προσωπικής περιουσίας στην ιστορία, αφού από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022 ο CEO της Tesla έχασε περίπου 182 δισεκατομμύρια δολάρια. Έως τις 11 Ιανουαρίου 2023 οι απώλειες είχαν ξεπεράσει τα 206 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι τον ενδέκατο μήνα του 2021 η περιουσία του Μασκ άγγιζε τα 338 δισ.

Ίλον Μασκ: Στα ρεκόρ Γκίνες η απώλεια περιουσίας των 182 δισ. δολαρίων

Η πορεία

Ο Ίλον Μασκ εκτινάχθηκε απότομα στην κορυφή των βαθύπλουτων της Γης. Εμφανιζόμενος στο επιχειρηματικό στερέωμα το μακρινό 1995, ως συνιδρυτής της εταιρείες Zip2 που παρήγε online οδηγούς πόλης για εφημερίδες, το 1999 έλαβε 22 εκατομμύρια δολάρια από την Compaq που κατέβαλε συνολικά 305 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει την εταιρεία.

Το ίδιο έτος, ο Μασκ υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας online πληρωμών X.com, η οποία μετεξελίχθηκε στην PayPal – την οποίαν απέκτησε το 2022 η eBay για 1,5 δισ. Δολάρια. Από την εξαγορά ο Μασκ έλαβε 180 εκατομμύρια δολάρια, ιδρύοντας κατόπιν της SpaceX.

Το 2003 ο Μασκ άρχισε να σχεδιάζει το πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla Roadster. Σταδιακά καθίσταται ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, της οποίας τη διοίκηση αναλαμβάνει το 2008.

Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2016, ο Ίλον Μασκ ιδρύει την κατασκευαστική εταιρεία The Boring Company, με εξειδίκευση στην κατασκευή τούνελ, καθώς και την Neuralink.

Η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα βρίσκει τον Μασκ να μεσουρανεί. Τον Αύγουστο του 2020 η χρηματιστηριακή αξία της Tesla αγγίζει τα 760 δισ. δολάρια, και η περιουσία του CEO της τα 120 δισ. Τον Ιανουάριο του 2021, με την περιουσία του να φτάνει τα 201 δισ. δολάρια, ο Μασκ καθίσταται ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, περνώντας πάνω από τον CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Η πτώση

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Ίλον Μασκ βρίσκεται στο απόγειο της μέχρι σήμερα πορείας του. Η αξία της προσωπικής του περιουσίας αγγίζει τα 338 δισ. δολάρια, το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει.

Έκτοτε ξεκινά μια ταραχώδης περίοδος που καταλήγει, στις 11 Ιανουαρίου 2023, στα 132 δισ. δολάρια, 206 δισ. χαμηλότερα από το υψηλό σημείο.

Συνολικά, μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022 ο μεγιστάνας της τεχνολογίας έχασε περισσότερο από το ήμισυ της περιουσίας του, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της μετοχής της Tesla κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μεσολάβησε, το 2022, η απόκτηση του Twitter από τον Μασκ, σε ένα ταραχώδες deal που άγγιξε τα 44 δισ. δολάρια.

Ο παράγοντας «Tesla»

Δεν είναι όμως η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο βασικός παράγοντας για την πορεία του Μασκ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία της περιουσίας του Μασκ ακολουθεί την τύχη της μετοχής της Tesla, η αξία της οποίας μειώθηκε το 2022 κατά 65%.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες, η Tesla παραμένει η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Και ο Μασκ παραμένει αισιόδοξος: Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό, ο Μασκ έγραψε ότι πιστεύει πως η Tesla θα γίνει «η πιο πολύτιμη εταιρεία στη Γη».

«Μην ενοχλείστε πολύ από την τρέλα του χρηματιστηρίου», έγραψε, σύμφωνα με το Reuters. «Η αγορά θα αναγνωρίσει ότι καταγράφουμε διαρκώς εξαιρετικές επιδόσεις».

Το αν η αισιοδοξία του Μασκ θα επιβεβαιωθεί, μεταφραζόμενη και σε ενίσχυση της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων, μένει να φανεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή