Μόνος ένας από τους ηγέτες των χωρών της G-7 θα παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος για τον Όλαφ Σολτς, τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στην κεντρική σκηνή για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν «μετρημένοι» ηγέτες της G-7. Την τελευταία δεκαετία, συνήθως δύο ή τρεις ηγέτες έχουν ταξιδέψει στο γραφικό ελβετικό ορεινό θέρετρο, ενώ το 2017 μόνο η Τερέζα Μέι του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να παραστεί — αν και προσέλκυσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εκείνη τη χρονιά. Οι λόγοι απουσίας που επικαλούνται οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου συνήθως σχετίζονται με πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους.

Νταβός: Οι προβλέψεις που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ

Σταδιακή υποβάθμιση

Ωστόσο αυτή η τάση σηματοδοτεί μια σταδιακή υποβάθμιση του Νταβός τα τελευταία χρόνια. Χρονιά ρεκόρ υπήρξε το 2018, όταν συμμετείχαν έξι από τους επτά ηγέτες της G-7. Στην Ελβετία ταξίδεψε τότε ο πρώην ηγέτης των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρευρέθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν παρευρέθηκε ποτέ.

Η σύνοδος κορυφής του 2023, η οποία αποτελεί μια επιστροφή στην… κανονικότητα μετά από δύο χρόνια προβλημάτων λόγω της πανδημίας, θα πλαισιωθεί με ονόματα υψηλού προφίλ από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των οικονομικών, της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό τον τίτλο «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», το φόρουμ του Νταβός θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου, με στους συμμετέχοντες σε πάνελ ή ως κύριους ομιλητές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Ghebreyesus, ο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο ηθοποιός Idris Elba.

Ο Σολτς πρόκειται να κάνει ειδική ομιλία την Τετάρτη στις 3:45 μ.μ. τοπική ώρα. Η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, είχε τακτική παρουσία στο Νταβός κατά τη 16ετή θητεία της, αμφισβητώντας την αυξανόμενη νοοτροπία «πρώτα τα δικά μας συμφέροντα» ορισμένων κρατών το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή