Μια σειρά εταιρειών, όπως η Microsoft, η Adobe, η Netflix και η Goldman Sachs προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε μια εντυπωσιακή κίνηση κατά πολλούς, χορηγώντας απεριόριστες διακοπές με αποδοχές στα ανώτερα στελέχη τους.

Με μια πρώτη ματιά, αυτό μοιάζει με μια θετική πρωτοβουλία από επιχειρήσεις – κολοσσούς, γνωστές για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και την κουλτούρα των υψηλών απαιτήσεων.

Το κουτσομπολιό κάνει καλό… στην εργασία

Από τη μία πλευρά η απεριόριστη άδεια μετ’ αποδοχών θα μπορούσε να επιτρέψει στο υπερφορτωμένο προσωπικό περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και να βελτιώσει την ψυχική τους υγεία και τη συνολική ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, μπορεί να επιφέρει άλλα προβλήματα όπως το να επιβαρύνει τους κανείς υπερβολικά τους συναδέλφους του.

Σε άρθρο του το Bloomberg, αναφέρει πως μόνο το 6% των εργοδοτών στις ΗΠΑ προσφέρει αυτό το προνόμιο, ενώ θέτει ένα καίριο ερώτημα «είναι τόσο καλό όσο ακούγεται και ποιος ωφελείται περισσότερο;».

Πλεονεκτήματα

  • Πρόσληψη ταλέντων: Για εταιρείες που αναζητούν νέους τρόπους να ξεχωρίσουν σε μια ακόμα ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η προσφορά απεριόριστου χρόνου είναι μια επιλογή που φαίνεται να λειτουργεί. Μια μελέτη της Glassdoor τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι οι θετικές κριτικές των εργαζομένων σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο.
  • Καταπολέμηση του crashdown: Η εξουθένωση στο εργατικό δυναμικό βρέθηκε στο προσκήνιο, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η λήψη επαρκούς ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση είναι απαραίτητη για την υγεία και τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα των εργαζομένων, λένε οι ειδικοί, ενώ η κίνηση αυτή αποδεικνύει εμπιστοσύνη προς τους εργαζόμενους, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει το ηθικό.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων: Οι εταιρείες μπορούν πραγματικά να εξοικονομήσουν χρήματα. Η πολιτική σημαίνει επίσης λιγότερο έργο για παρακολούθηση και έλεγχο από τη διοίκηση.

Μειονεκτήματα:

  • Ανεπαρκής χρήση: Ερευνα δείχνει ότι οι εργαζόμενοι συχνά καταλήγουν στο να παίρνουν λιγότερο χρόνο άδειας, υπό το φόβο της υπέρβασης — ειδικά σε άκρως ανταγωνιστικούς κλάδους όπως ο τραπεζικός. Ένα παράπονο είναι ότι οι πολιτικές αποφεύγουν την καθοδήγηση σχετικά με το πόση άδεια πρέπει πραγματικά να πάρουνοι εργαζόμενοι.
  • Πιθανή κατάχρηση: Ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν υπεύθυνα τα ρεπό, οι απεριόριστες πολιτικές ανοίγουν την πόρτα για πιθανή κακή χρήση. Εάν η απουσία γίνει πρόβλημα, ένας υπάλληλος μπορεί να επιβαρύνει τους συναδέλφους του.
  • Πρόβλημα υποστελέχωσης: Χωρίς περιορισμούς, ορισμένες περιόδους του έτους, όπως το καλοκαίρι και τις γιορτές, μπορεί να έρθουν υπερβολικά πολλές αιτήσεις για άδεια.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή