Σφοδρές αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προκαλεί η εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού Αλιρεζά Ακμπάρι από το καθεστώς της Τεχεράνης για «κατασκοπεία».

Επιβολή κυρώσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο αποσύρει προσωρινά τον βρετανό πρεσβευτή στο Ιράν για περαιτέρω διαβουλεύσεις, μετά την εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού Αλιρεζά Ακμπάρι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα του Ιράν μετά την εκτέλεση στην Ισλαμική Δημοκρατία του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί.

ΗΠΑ και ΕΕ «θυσιάζουν» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν λόγω Ουκρανίας

«Η επιβολή κυρώσεων σε αυτόν σήμερα τονίζει την αποστροφή μας για την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπαρί», ανέφερε ο Κλέβερλι στο Twitter. «Ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται στο επίκεντρο της χρήσης της θανατικής ποινής από το Ιράν. Καλούμε το καθεστώς να λογοδοτήσει για τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή για την, όπως χαρακτήρισε, «ανάμιξη του Λονδίνου στον τομέα εθνικής ασφάλειας του Ιράν», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Νωρίτερα το Λονδίνο χαρακτήρισε βάρβαρη την εκτέλεση του Ακμπαρί, προειδοποιώντας ότι η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Αποκρουστική και ανατριχιαστική

«Σοκαρισμένη» η αμερικανική διπλωματία. Οι αυθαίρετες κρατήσεις, οι εξαναγκασμοί σε ομολογίας και οι εκτελέσεις με πολιτικά κίνητρα είναι απολύτως απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λονδίνο δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «αποκρουστική», όπως την χαρακτήρισε, εκτέλεση στο Ιράν του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί.

«Η εκτέλεση του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί στο Ιράν είναι αποκρουστική και ανατριχιαστική», έγραψε στο Twitter η πρέσβειρα Τζέιν Χάρτλεϊ.

«Οι ΗΠΑ ενώνονται με το Ηνωμένο Βασίλειο στην καταδίκη αυτής της βάρβαρης πράξης. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Ακμπαρί», συμπλήρωσε.

Ισραήλ: Απειλές για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «σε 2-3 χρόνια»

Μακρόν: Ειδεχθής και βάρβαρη πράξη

Η εκτέλεση του Βρετανο-Ιρανού  Αλιρεζά Ακμπάρι αποτελεί μία ειδεχθή και βάρβαρη πράξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Βρετανία που καταδίκασε την εκτέλεση. Το καθεστώς της Τεχεράνης αψήφησε τις εκκλήσεις του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση του 61χρονου Αλιρεζά Ακμπάρι, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε θάνατο για «κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας».

Σε ηχητικό ντοκουμέντο που μεταδόθηκε από το BBC Persian την Τετάρτη ακούγεται ο Αλιρεζά Ακμπάρι να δηλώνει ότι ομολόγησε εγκλήματα που δε έχει διαπράξει έπειτα από μακρά βασανιστήρια.

Περίπου 100 Starlinks πάνω από το Ιράν

Αποτρόπαιη επίθεση

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα μέσω ανάρτησης στο Twitter την «αποτρόπαιη επίθεση» του Ιράν κατά του «δικαιώματος στη ζωή» ύστερα από την εκτέλεση στην Τεχεράνη του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί.

«Η εκτέλεση σήμερα το πρωί από τις ιρανικές αρχές του Βρετανοϊρανού πολίτη Αλιρεζά Ακμπαρί καταδεικνύει μια ακόμα φορά την αποτρόπαια επίθεσή τους κατά του δικαιώματος στη ζωή», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να «ερευνήσει πλήρως» τις καταγγελίες περί βασανισμού του Ακμπαρί.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά