Περίπου 100 ενεργά Starlinks, τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου, έχει πλέον η SpaceX στο Ιράν, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ίλον Μασκ, τρεις μήνες αφότου έγραψε στο Twitter ότι θα ενεργοποιήσει την υπηρεσία εκεί εν μέσω διαμαρτυριών γύρω στην Ισλαμική χώρα.

Ειδικότερα ο Μασκ έγραψε [για μια ακόμα φορά στο Twitter]  «προσεγγίζοντας 100 starlinks που δραστηριοποιούνται στο Ιράν».

Πράσινο φως στη SpaceX του Μασκ για την ανάπτυξη άλλων 7.500 δορυφόρων

FILE PHOTO: Elon Musk, founder, CEO and lead designer at SpaceX and co-founder of Tesla, speaks at the SpaceX Hyperloop Pod Competition II in Hawthorne, California, U.S., August 27, 2017. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Δεσμεύσεις

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι θα ενεργοποιούσε το Starlink στο Ιράν ως μέρος μιας προσπάθειας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ «για την προώθηση της ελευθερίας του Διαδικτύου και της ελεύθερης ροής πληροφοριών» προς τους Ιρανούς.

Η ευρυζωνική υπηρεσία που βασίζεται σε δορυφόρους θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ιρανούς να παρακάμψουν τους περιορισμούς της κυβέρνησης στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 22χρονου Mahsa Amini, τον Σεπτέμβριο, που κρατήθηκε από την αστυνομία, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Διευρύνει το δίκτυο

Η SpaceX είχε αποστείλει το αρχικό της αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission) ήδη από το 2020 ζητώντας την ανάπτυξη σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη 29.998 δορυφόρων του προγράμματος Starlink δεύτερης γενιάς. Η απάντηση ήρθε τώρα, με την οποία δίνεται η έγκριση ενός μέρους του αρχικού αιτήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η FCC άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία έως και 7.500 δορυφόρων Gen2, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά σε ύψη από 525 έως 535 χιλιόμετρα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το νέο πλέγμα των 7.500 δορυφόρων θα επιτρέψει στην SpaceX την παροχή ευρυζωνικού Internet σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και όταν βρίσκονται στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές