Η Hyundai Heavy Industries παρέδωσε το πρώτο μεγάλο πλοίο, με ηλεκτρική πρόωση νέας γενιάς, που ενσωματώνει smart technology.

Το μοναδικό αυτό σκάφος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί είτε πλήρως από την μπαταρία, είτε από κινητήρα με καύσιμο LNG ή με υβριδική λειτουργία.

Όπως τονίζεται, το «Ulsan Taehwa» θα πραγματοποιεί τουριστικά ταξίδια από την πόλη Ουλσάν κατά μήκος των ακτών της Νότιας Κορέας.

Ηλεκτρικά πλοία και αιολική ενέργεια

Η κατασκευή του πλοίου, χωρητικότητας 1.400 τόνων, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 στα ναυπηγεία Hyundai Mipo. Το σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης αναπτύχθηκε από την Korean Shipbuilding & Marine Engineering και περιλαμβάνει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που επιτρέπει την επιλεκτική λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας LNG και πετρελαίου ντίζελ που βασίζεται στο DC Grid. Ο κινητήρας διπλού καυσίμου είναι ικανός να οδηγεί το σκάφος των 90 μέτρων σε ταχύτητες έως και 16 κόμβους, ενώ η χωρητικότητά φτάνει τους 300 επιβάτες.

Μειωμένες εκπομπές CO2

Κατά τη διάρκεια θαλάσσιων δοκιμών που διεξήχθησαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο, το σκάφος κατέγραψε μειωμένες εκπομπές CO2 κατά 40% σε σύγκριση με τους συμβατικούς κινητήρες ντίζελ.

Η Hyundai αναφέρει ότι η απόδοση καυσίμου βελτιώθηκε κατά 6%, ενώ σημειώνεται πως η λύση ηλεκτρικής πρόωσης της Hyundai, κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας CES 2023 από την Ένωση Τεχνολογίας Καταναλωτών.

Εκτός από την ηλεκτρική πρόωση, το σκάφος χρησιμοποιεί επίσης μια ποικιλία άλλων έξυπνων τεχνολογιών. Η τεχνολογία επιτρέπει την προσαρμογή της παραγωγής ενέργειας σε 1/1000 του δευτερολέπτου, κάτι που σύμφωνα με τη Hyundai είναι περίπου 100 φορές ταχύτερο από τους υπάρχοντες κινητήρες. Μεταξύ των άλλων λειτουργιών είναι και η αυτοδιάγνωση του εξοπλισμού λειτουργίας.

Το νέο πλοίο κόστισε περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια, με 18 εκατ. να προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία