Τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ακρίβεια, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια τελετής για την υλοποίηση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, και αναφερόμενος στα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών είπε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με δράσεις την κοινωνία. Όπως με το Market Pass, το οποίο ενεργοποιείται τον επόμενο μήνα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι «τα ουρανοκατέβατα κέρδη φορολογούνται προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Οι πόροι για το Market Pass προέρχονται από το φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων των δύο διυλιστηρίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίζει να ενισχύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται».

Η κάρτα αγορών

Όπως έγινε γνωστό, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Market Pass, γνωστό και ως κάρτα αγορών, θα ανοίξειν ωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Market Pass, γνωστό και ως κάρτα αγορών.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους που καταβάλλει μηνιαίως το νοικοκυριό για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι είναι περί τα 3,5 εκατ.

Κάρτα αγοράς ή μείωση ΦΠΑ; Κάρτα αγοράς ή μείωση ΦΠΑ;

Η απόφαση να ξεκινήσουν νωρίτερα οι αιτήσεις σχετίζεται με το νέο, «μίνι-κύμα» ανατιμήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός παρουσιάζει μείωση, όμως οι τιμές σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων είναι σε άνοδο έως και κατά 25% και άνω.

Συγκεκριμένα:

  • στο ψωμί και τα δημητριακά η μεταβολή είναι 18,1%
  • στα κρέατα 17,8%
  • στα ψάρια 2,4%
  • στα γαλακτοκομικά και αυγά 25,6%
  • στα έλαια και τα λίπη 21,7%
  • στα φρούτα 2,7%
  • στα λαχανικά 13,1%
  • σε ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά 8,7%
  • στα λοιπά τρόφιμα 14%

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προ ημερών ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει την 1η Φεβρουαρίου και πως εντός του μηνός (Φεβρουαρίου) θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, που πιθανότατα θα αφορούν σε όσους κάνουν αποδεκτή την ψηφιακή κάρτα.

«Έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε διάφορα προϊόντα, της τάξεως του 5-10% όπως σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού του τελευταίου τρίμηνου του έτους – το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις – και όλη η πληθωριστική πίεση μου μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποτυπώνεται στις αυξήσεις που κάνουν οι εταιρείες τον Ιανουάριο», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, την ώρα που σε άλλες κατηγορίες οι τιμές ανεβαίνουν. Όπως είπε, το 50% των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ είναι από το καλάθι, για το οποίο εξετάζεται η προσθήκη επώνυμων προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες