Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προβλέποντας αλλαγή πλεύσης μόλις τον Ιούλιο.

Υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25% , από το τρέχον επίπεδο του 2% σε τρία βήματα.

Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, η διάμεση πρόβλεψη των αναλυτών προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Ένα τέτοιο σενάριο, αν επιβεβαιωθεί , θα σηματοδοτήσει μια δραστική αλλαγή, την οποία ούτε καν οραματίζεται μέχρι στιγμή η ΕΚΤ.

Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα, και ουδείς μέχρι στιγμής έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Πού θα φθάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ – Γιατί «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις

Η άλλη άποψη

Ωστόσο, οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή ακόμα υψηλότερα.

Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον περασμένο μήνα καθώς το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και οι μισθοί τροφοδοτούνται με καθυστέρηση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι ο βασικός δείκτης τιμών – που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα είδη – θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,7% από 8,5% την ίδια περίοδο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση στον πληθωρισμό δεν είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, και οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν μια σειρά αυξήσεων από αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια του 2023.

«Η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιμείνει στη επιθετική ρητορική της στο εγγύς μέλλον» σχολιάζει η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην ερευνητική ομάδα Capital Economics.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times ενώ οι μειώσεις στις τιμές των καυσίμων και οι κρατικές επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος έχουν μειώσει τους ρυθμούς πληθωρισμού , οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως