Η συσσώρευση υπερβολικού χρέους είναι η νέα βραδυφλεγής βόμβα πάνω στην οποία κάθεται η παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρει η &P Global Ratings, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα οικονομική κρίση κινδυνεύει καθώς οι κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συσσωρεύουν χρέη με αμείωτο ρυθμό. Και προειδοποιεί ότι αυτό θα θα μπορούσε να ωθήσει τη συνολική μόχλευση στο 366% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2030.

Αυτό θα σήμαινε μια απότομη αύξηση από το επίπεδο του 349% που ήταν παγκόσμιο χρέος τον Ιούνιο του 2022, όταν είχε διαμορφωθει σε 300 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η μόχλευση αυξάνεται ελαφρώς πιο γρήγορα για τις ώριμες οικονομίες από τις αναδυόμενες

BIS: Προειδοποίηση για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε swap συναλλάγματος

Συμβιβασμοί

«Η ζήτηση για χρέος – για να βοηθηθούν οι καταναλωτές με τον πληθωρισμό, να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να ανοικοδομηθούν οι υποδομές, για παράδειγμα – θα συνεχιστεί», έγραψαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της S&P Τέρι Τσαν και Αλεξάντρα Ντιμιτρίγεβιτς και πρόσθεσαν: «Για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης, μπορεί να χρειαστούν συμβιβασμοί μεταξύ δαπανών και αποταμίευσης».

Η αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο χρόνο, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάχονται με τον πληθωρισμό έχουν επιβαρύνει σημαντικά το χρέος.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν υποθέσουμε ότι περίπου το 35% του παγκόσμιου χρέους έχει κυμαινόμενο επιτόκιο ευαίσθητο στη νομισματική πολιτική, ο περσινός κύκλος επιθετικής αύξησης των επιτοκίων πρόσθεσε άλλα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να κρατηθεί η παγκόσμια μόχλευση χαμηλά», κατέληξαν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή