Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αντιμετωπίζουν απομείωση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσφατες εξαγορές, καθώς η έκρηξη στα deals των περασμένων ετών του περασμένου έτους, δίνει τη θέση της σε μια νέα εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλότερων επιτοκίων.

Καθώς το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση φέτος, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, για να συζητήσουν αυτό που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκάλεσε «πολυκρίση». Και την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί ηγέτες επιδίδονται σε έναν οδυνηρό απολογισμό.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης είναι μεταξύ εκείνων που μείωσαν την αξία των επιχειρηματικών μονάδων τους τελευταίους μήνες και οι λογιστές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να ανακοινωθούν και περισσότερες μειώσεις.

M&A: Οι επιπτώσεις στη δραστηριότητα από τον δείκτη του κραγιόν

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εταιρείες υποχρεούνται να αξιολογούν τη λογιστική αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, χρησιμοποιώντας υποθέσεις σχετικά με τις μελλοντικές ταμειακές ροές και συγκρίσεις με τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο, οι οποίες μειώθηκαν απότομα το 2022.

Με υψηλότερο κόστος λόγω πληθωρισμού και ασθενέστερες προοπτικές για τη ζήτηση, πολλές επιχειρήσεις που αποκτήθηκαν πρόσφατα μπορεί να δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τις αποτιμήσεις τους, ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα υψηλότερα επιτόκια, που μειώνουν περαιτέρω την παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών.

«Είναι ένας αρκετά θανατηφόρος συνδυασμός», σχολίασε ο Jasmeet Singh Marwah, διευθύνων σύμβουλος της Stout, μιας εταιρείας υπηρεσιών αποτίμησης. «Πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε εξαγορές και η απόδοση δεν ήταν στο επίπεδο με αυτό που περίμεναν » πρόσθεσε.

Ρεκόρ deals

Τα παγκόσμια deals έφτασαν στα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αλλά επιβραδύνθηκαν απότομα καθώς προχωρούσε το 2022.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγών συμφωνήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή από το ένα εξάμηνο στο άλλο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία το 1980.

Το ασφάλιστρο που πληρώνεται για μια εξαγορά πάνω από την αξία του καθαρού ενεργητικού του ονομάζεται υπεραξία και καταχωρείται στον ισολογισμό του αγοραστή.

Διαγραφές υπεραξίας

Οι διαγραφές υπεραξίας αυξήθηκαν σε μέγεθος στις ΗΠΑ πέρυσι, σε σημείο που περιστασιακά ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να εξαλείψουν τα κέρδη μιας εταιρείας στο τρίμηνο στο οποίο καταγράφηκαν.

Οι 10 μεγαλύτερες μειώσεις υπεραξίας σε εταιρείες του S&P 500 το 2022 ανήλθαν συνολικά σε 35,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η συμβουλευτική Kroll, σε σύγκριση με 6,1 δισ. δολάρια το 2021.

Καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη

Το μέγεθος των διαγραφών υπεραξίας στην Ευρώπη δεν έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής. Οι 10 μεγαλύτερες διαγραφές του Stoxx 600 ανήλθαν συνολικά σε 6,4 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τον Kroll, από 17 δισ. ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή