Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει ταξιδιωτικές συμβουλές για περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, τις οποίες επικαιροποιεί συνεχώς με βάση διάφορους δείκτες κινδύνου, όπως η υγεία, η τρομοκρατία και οι πολιτικές αναταραχές. Τα επίπεδα των ταξιδιωτικών συμβουλών κυμαίνονται από το επίπεδο 1, που σημαίνει να λαμβάνετε τις συνήθεις προφυλάξεις, έως το επίπεδο 4, που σημαίνει να μην ταξιδέψετε.

Σχεδόν 20 χώρες, ή περίπου το 10%, έχουν συμβουλές επιπέδου 4: «Μην ταξιδεύετε», σύμφωνα με την ιστοσελίδα usnews.com. Στις χώρες επιπέδου 4, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα να παρέμβει σε περίπτωση που η ασφάλεια ή η προστασία των ταξιδιωτών κινδυνεύει, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εγκληματικότητα, οι εμφύλιες ταραχές και η τρομοκρατία είναι κοινοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτές τις περιοχές.

Unesco: Κατά 50% αυξήθηκαν οι δολοφονίες δημοσιογράφων το 2022

Αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ συστήνει να μην ταξιδέψετε

Αφγανιστάν

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας μαστίζεται από ένοπλες συγκρούσεις, εμφύλιες ταραχές, εγκληματικότητα, τρομοκρατία και απαγωγές, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι πολίτες κινδυνεύουν συγκεκριμένα από βία ή απαγωγές. Τον Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση επανέφερε τη δημόσια μαστίγωση και τις εκτελέσεις, ενώ τα δικαιώματα των γυναικών εξαφανίζονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ διέκοψε τις δραστηριότητές της τον Αύγουστο του 2021.

Λευκορωσία

Η Λευκορωσία, γείτονας της Ρωσίας, έχει επισημανθεί για την αυθαίρετη εφαρμογή των νόμων, τον κίνδυνο κράτησης, τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στη γειτονική Ουκρανία και τη συγκέντρωση ρωσικού στρατού στη Λευκορωσία κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μινσκ διέκοψε τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2022.

Μπουρκίνα Φάσο

Η τρομοκρατία, το έγκλημα και οι απαγωγές μαστίζουν αυτό το δυτικοαφρικανικό έθνος. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να στοχεύουν ξενοδοχεία, εστιατόρια και σχολεία χωρίς προειδοποίηση, ενώ οι ανατολικές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Παρόλο που δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα περιστατικά με στόχο Αμερικανούς πολίτες, το βίαιο έγκλημα και το ξαφνικό κλείσιμο δρόμων και συνόρων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η συμβουλή αναφέρει ότι η περιορισμένη ικανότητα της Πρεσβείας Μπανγκί να παρέχει υποστήριξη στους πολίτες των ΗΠΑ, η εγκληματικότητα, οι πολιτικές αναταραχές και οι απαγωγές είναι ένας παράγοντας στην αξιολόγησή της.

Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία)

Οι ένοπλες συγκρούσεις και οι εμφύλιες ταραχές είναι οι κύριοι λόγοι για να μην ταξιδέψετε σε αυτή τη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία βίωσε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στις αρχές του 2021. Οι περιορισμοί COVID-19, η ελλειπής υγειονομική περίθαλψη, οι άδικες κρατήσεις και περιοχές με νάρκες αναφέρονται επίσης ως παράγοντες κινδύνου.

Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας συνορεύει τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο. Η τρομοκρατία, οι εμφύλιες ταραχές και οι ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου. Η συμβουλή αναφέρει ότι «σποραδικά πυρά όλμων ή ρουκετών και αντίστοιχες ισραηλινές στρατιωτικές απαντήσεις μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή».

Αϊτή

Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο απαγωγών, το έγκλημα και τις εμφύλιες αναταραχές είναι όλοι εξέχοντες παράγοντες κινδύνου για την Αϊτή, η οποία συνορεύει με τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική Θάλασσα. Η χώρα έχει βιώσει αρκετές φυσικές καταστροφές, οι οποίες μαζί με την οικονομική και κοινωνική αστάθεια συμβάλλουν στη χρόνια φτώχεια. Τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε διεθνείς δυνάμεις ασφαλείας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συνεχιζόμενης βίας των συμμοριών, δηλώνοντας ότι ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί υπό ομηρία. Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι «οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αναχωρήσουν από την Αϊτή τώρα, λόγω της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας και υγείας και των προκλήσεων στις υποδομές».

Ιράν

Οι απαγωγές και οι παράνομες συλλήψεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου για όλους τους ταξιδιώτες, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ κινδυνεύουν συγκεκριμένα από «αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση». Αμερικανοί υπήκοοι του Ιράν, όπως φοιτητές, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες ταξιδιώτες, έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απειλής της εθνικής ασφάλειας.

Ιράκ

Αυτόν τον χειμώνα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες, αυτό το κατεστραμμένο από τον πόλεμο κράτος της Μέσης Ανατολής φιλοξενεί το Arabian Gulf Cup, ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου οκτώ χωρών. Αλλά ενώ η χώρα εμφανίζεται αισιόδοξη για ένα πιο σταθερό μέλλον, η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει το Ιράκ στη λίστα με τα «απαγορευμένα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει την τρομοκρατία, τις απαγωγές, τις ένοπλες συγκρούσεις και τις εμφύλιες ταραχές ως αιτία για την τοποθέτηση της χώρας στο επίπεδο 4. Τα βόρεια σύνορα του Ιράκ και τα σύνορά του με τη Συρία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Λιβύη

Μετά το τέλος της δικτατορίας πριν από μια δεκαετία, η Λιβύη μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στην Ανατολή και τη Δύση. Οι ένοπλες συγκρούσεις, οι εμφύλιες ταραχές, η εγκληματικότητα, οι απαγωγές και η τρομοκρατία αποτελούν παράγοντες κινδύνου. Αμερικανοί πολίτες έχουν γίνει στόχοι απαγωγών για λύτρα, με τους τρομοκράτες να στοχεύουν σε ξενοδοχεία και αεροδρόμια όπου συχνάζουν Δυτικοί. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη διέκοψε τις εργασίες της το 2014.

Μάλι

Η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία και οι απαγωγές αποτελούν κυρίαρχες απειλές σε αυτό το δυτικοαφρικανικό έθνος χωρίς χερσαία σύνορα. Τον Ιούλιο του 2022, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και οι οικογένειές τους διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω υψηλότατου κινδύνου τρομοκρατικής δραστηριότητας.

Μεξικό

Κάθε πολιτεία του Μεξικού αξιολογείται ξεχωριστά για τα επίπεδα ταξιδιωτικών συμβουλών. Έξι από τις 32 πολιτείες του Μεξικού χαρακτηρίζονται ως επίπεδο 4: Colima, Guerrero, Michoacan, Sinaloa, Tamaulipas και Zacatecas. Η εγκληματικότητα και οι απαγωγές αναφέρονται ως κύριοι παράγοντες κινδύνου σε όλη τη χώρα.

Βόρεια Κορέα

Τα αμερικανικά διαβατήρια δεν ισχύουν για ταξίδια «προς, μέσα ή μέσω» αυτής της χώρας, όπου κυβερνά μία από τις μακροβιότερες δικτατορίες στον κόσμο. Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι η διάκριση επιπέδου 4 οφείλεται στο «συνεχιζόμενο σοβαρό κίνδυνο σύλληψης και μακροχρόνιας κράτησης των υπηκόων των ΗΠΑ».

Ρωσία

Η ταξιδιωτική συμβουλή για τη Ρωσία αναφέρει την εισβολή της στην Ουκρανία, την παρενόχληση Αμερικανών πολιτών από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και την αυθαίρετη επιβολή του νόμου ως μερικούς από τους λόγους για το χαρακτηρισμό επιπέδου 4. Η Τσετσενία και το όρος Ελμπρούς αναφέρονται συγκεκριμένα ως περιοχές επιπέδου 4. Η τρομοκρατία, οι πολιτικές αναταραχές, η υγεία, οι απαγωγές και η παράνομη κράτηση σημειώνονται ως κίνδυνοι.

Σομαλία

Η σοβαρή ξηρασία  έχει προκαλέσει την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, θέτοντας τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής σε κίνδυνο λιμού εν μέσω συγκρούσεων με ισλαμιστές αντάρτες. Το βίαιο έγκλημα είναι σύνηθες σε όλη τη Σομαλία, οι πειρατές συχνάζουν στις ακτές της στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και οι ιατρικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν, έχουν περιορισμένη χωρητικότητα. Το έγκλημα, η τρομοκρατία, οι εμφύλιες ταραχές, η υγεία και οι απαγωγές αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Νότιο Σουδάν

Έξι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην κρατική ραδιοτηλεόραση του Νοτίου Σουδάν κρατούνται επί του παρόντος για πλάνα του προέδρου Σάλβα Κιίρ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τότε που η χώρα διαχωρίστηκε από το Σουδάν το 2011. Το έγκλημα, οι απαγωγές και οι ένοπλες συγκρούσεις είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, με τα βίαια εγκλήματα να είναι κοινά σε όλη τη χώρα. Τα όπλα είναι εύκολα διαθέσιμα και οι ταξιδιώτες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής επίθεσης και ένοπλης ληστείας.

Σουδάν

Μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021 και τις επακόλουθες διαδηλώσεις, η εμφύλια αναταραχή είναι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε έκταση. Σημειώνεται επίσης εγκληματικότητα, τρομοκρατία, απαγωγές και ένοπλες συγκρούσεις. Η εγκληματικότητα είναι λιγότερο συχνή στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα. Οι σποραδικές διαμαρτυρίες και οι εμφύλιες ταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.

Συρία

Κανένα μέρος της Συρίας δεν είναι ασφαλές από τη βία, με την τρομοκρατία, τις εμφύλιες ταραχές, τις απαγωγές, τις ένοπλες συγκρούσεις και τον κίνδυνο άδικης κράτησης να αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Οι Αμερικανοί πολίτες αποτελούν συχνά στόχο απαγωγών και κρατήσεων. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό διέκοψε τις δραστηριότητές της το 2012.

Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι χώρα επιπέδου 4 λόγω της «πλήρους εισβολής της Ρωσίας», ενώ η εγκληματικότητα και οι εμφύλιες ταραχές σημειώνονται επίσης ως παράγοντες κινδύνου. Η ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Φεβρουάριο του 2022.

Βενεζουέλα

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης μαστίζουν αυτό το έθνος της Νότιας Αμερικής, το οποίο βρίσκεται σε πολιτική κρίση από το 2014. Το 2019, το διπλωματικό προσωπικό αποσύρθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας. Οι απειλές στη χώρα περιλαμβάνουν την εγκληματικότητα, τις εμφύλιες ταραχές, τις απαγωγές, τις άδικες κρατήσεις και τις κακές υποδομές υγείας.

Υεμένη

Η Υεμένη έχει έξι από τους εννέα παράγοντες κινδύνου που έχει ορίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – τρομοκρατία, πολιτικές αναταραχές, κίνδυνοι για την υγεία, απαγωγές, ένοπλες συγκρούσεις και νάρκες. Παρά το γεγονός ότι ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν τουριστικές επισκέψεις στο νησί Σόκοτρα της Υεμένης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι όσοι οργανώνουν τέτοιες επισκέψεις θέτουν τους τουρίστες σε κίνδυνο. Ο εμφύλιος πόλεμος και η χολέρα είναι επίσης και οι δύο παρούσες σε ολόκληρη τη χώρα. Η αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά σταμάτησε τη λειτουργία της το 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα